Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Concorde-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Concorde-2”.

1. The Concorde airframe was designed for life off ________ flying hours.
a) 45,000
b) 4,500
c) 450
d) 4,50,000
View Answer

Answer: a
Explanation: The aircraft’s airframe was designed for life off 45,000 flying hours. The aircraft went through two cycles of heating and cooling during a flight, firstly cooling down as it gained altitude, then heating up after going supersonic.
advertisement

2. When any aircraft passes the critical Mach of that particular airframe, the centre of pressure shifts ________
a) Rightwards
b) Leftwards
c) Rearwards
d) Frontwards
View Answer

Answer: c
Explanation: The centre of pressure shifts rearwards when any aircraft passes the critical Mach of that particular airframe. This phenomenon causes a pitch down moment on the aircraft, if the centre of gravity still remains where it was.

3. When the radiation levels became a bit too high, the aircraft had to descend below __________
a) 4,700 feet
b) 47,000 feet
c) 3,700 feet
d) 37,000 feet
View Answer

Answer: b
Explanation: When the radiation levels became a bit too high, the aircraft had to descend below 47,000 feet. This was done in order to silence certain speculations on the aircraft, which said supersonic travel may increase the chances of skin cancer.

4. The Concorde had livery restrictions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the aircraft had certain livery restrictions. A major portion of the aircraft was supposed to be painted white, so as to avoid over heating of the airframe due to effects of supersonic flight.

5. What was Concorde’s maximum cruising altitude?
a) 50,000 feet
b) 40,000 feet
c) 30,000 feet
d) 60,000 feet
View Answer

Answer: d
Explanation: The Concorde offered a significantly high maximum cruising altitude of 60,000 feet, which is approximately 18,000 m. It may also be noted that most subsonic aircrafts have cruise altitudes under 44,000 feet.

advertisement

6. What was Concorde’s normal landing speed?
a) 170 miles per hour
b) 1,700 miles per hour
c) 100 miles per hour
d) 1,000 miles per hour
View Answer

Answer: a
Explanation: Concorde’s normal landing speed was 170 miles per hour, which is approximately 274 km/h. The aircraft adopted a higher angle of attack at low speeds than conventional aircraft.

7. The aircraft’s tires are rated to a maximum speed of ________ on the runway.
a) 50 mph
b) 25 mph
c) 250 mph
d) 500 mph
View Answer

Answer: c
Explanation: The aircraft’s tires are rated to a maximum speed of 250 mph, approximately 400 km/h on the runway. The undercarriage had to be unusually strong because of the way Concorde’s delta wing generated lift.

8. The final flight of a Concorde worldwide took place on 26 November 2003.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the final flight of a Concorde, worldwide took place on 26 November 2003. The aircraft landed at Filton, Bristol in the United Kingdom.

9. Concorde required a minimum of ________ runway length.
a) 4,000 feet
b) 6,000 feet
c) 7,000 feet
d) 5,000 feet
View Answer

Answer: b
Explanation: Concorde required a minimum of 6,000 feet runway length. Although, this was considerably less than the shortest runway Concorde ever actually landed on.

advertisement

10. Which of the following developed the brakes for Concorde?
a) General Electric
b) BAE Systems
c) Boeing
d) Dunlop
View Answer

Answer: d
Explanation: Brakes for the Concorde were developed by Dunlop, a tire manufacturer having its headquarters in the United States. Further, the Concorde was the first aircraft to feature carbon based brakes.

11. When did Air France’s final Concorde flight take place?
a) 27 June 2000
b) 27 June 2003
c) 27 June 2009
d) 27 June 1998
View Answer

Answer: b
Explanation: Air France’s final Concorde flight took place on 27 June 2003, when F-BVFC retired to Toulouse. The airline made its final commercial Concorde landing in New York City from Paris on 30 May 2003.

12. Concorde offered a range of ___________
a) 5,900 nautical miles
b) 300 nautical miles
c) 3,900 nautical miles
d) 500 nautical miles
View Answer

Answer: c
Explanation: Concorde offered a range of 3,900 nautical miles, which is approximately 7,223 kilometres. The aircraft had a service ceiling of 60,000 feet.

13. How long was the wing span of Concorde?
a) 84 feet
b) 80 feet
c) 70 feet
d) 100 feet
View Answer

Answer: a
Explanation: The wing span of Concorde was 84 feet long. The aircraft had a height of 40 feet and measured 202 feet 4 inches in length.

advertisement

14. The soviet Tupolev Tu-144 was nicknamed Concordski.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the soviet Tupolev Tu-144 was nicknamed Concordski. It was named as such by western European journalists, due to its outward similarity to Concorde.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn