Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Electronics – Fly by Wire-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Electronics – Fly by Wire-1”.

1. What is the full form of PIO?
a) Pitch induced oscillation
b) Pilot inclined oscillation
c) Pilot induced oscillation
d) Pitch inclined oscillation
View Answer

Answer: c
Explanation: PIO refers to pilot induced oscillation. These are oscillations that occur due to the pilot’s effort to control the aircraft. Such oscillations are necessary for providing stability to the aircraft.
advertisement

2. In an FBW system, how are the electronic signals transmitted?
a) Manually
b) Using radars
c) Using sensors
d) Using wires
View Answer

Answer: d
Explanation: In an FBW system, the electronic signals are transmitted using wires. The movements of flight controls are first converted to electronic signals and then transmitted.

3. FBW system replaces the manual flight controls of an aircraft with an _________ interface.
a) Automatic
b) Electronic
c) Mechanical
d) Thermal
View Answer

Answer: b
Explanation: The FBW system replaces the manual flight controls of an aircraft with an electronic interface. The manual flight controls may also be referred to as conventional controls.

4. Fly by wire systems require pilot’s involvement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, fly by wire systems do not require pilot’s involvement. These systems protect the pilot operating outside of the aircraft’s safe performance envelope.
advertisement

5. FBW is a ________ electrically signaled system.
a) Pseudo
b) Physically
c) Partially
d) Purely
View Answer

Answer: d
Explanation: FBW systems are purely electrically signaled systems. These are modern systems equipped on both military and commercial aircrafts. Such systems are also helpful in reducing the gross weight of an aircraft.

6. Which of the following was the first Airbus aircraft to feature FBW controls?
a) A320
b) A380
c) 777
d) A340
View Answer

Answer: a
Explanation: The Airbus A320 series of aircrafts were the first Airbus airliners that used full-authority FBW controls. Boeing followed with its 777 aircraft.

7. What is the full form of BITE?
a) Built in training equipment
b) Built in task equipment
c) Built in transfer equipment
d) Built in test equipment
View Answer

Answer: d
Explanation: BITE in aviation terminology refers to built in test equipment. Such equipment’s are used primarily on aircraft’s featuring FBW systems in order to conduct their preflight safety checks.
advertisement

8. Which of the following was the first production fly-by-wire airliner?
a) 737
b) A320
c) Concorde
d) MD80
View Answer

Answer: c
Explanation: The Concorde was the first production fly-by-wire airliner. The aircraft first flew on 2 March 1969 and retired on 24 October 2003.

9. Which was the first pure electronic fly-by-wire aircraft with no mechanical or hydraulic backup?
a) Airbus A380
b) Airbus A320
c) Apollo 11
d) Apollo Lunar Landing Training Vehicle
View Answer

Answer: d
Explanation: The Apollo Lunar Landing Training Vehicle was the first ever aircraft to feature pure electronic FBW systems. The aircraft first flew in 1968 and did not have any kind of mechanical or hydraulic backup.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

advertisement

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn