Aircraft Maintenance Questions and Answers – Flight Control-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Flight control-1”.

1. Drag is increased so as to _____
a) Slow the aircraft to a safe speed for landing
b) Decrease turbulence
c) Accelerate the aircraft to a safe speed for landing
d) Increase thrust
View Answer

Answer: a
Explanation: Drag is increased so as to slow the aircraft to a safe speed for landing. Drag offers negative impact to the airspeed thus slowing down the aircraft, thereby offering a safe landing.
advertisement

2. Which of the following controls the pitch of an aircraft?
a) Flaps
b) Rudder
c) Spoiler
d) Elevator
View Answer

Answer: d
Explanation: The elevator is a flight control surface controlling the pitch of an aircraft. It is also responsible for adjusting the angle of attack, and hence the lift of an aircraft. It is usually located at the ear of an aircraft.

3. The combination of ailerons and elevators is called as _____
a) Alevon
b) Spoiler
c) Elevon
d) Rudder
View Answer

Answer: c
Explanation: The combination of ailerons and elevators is called elevon. Their respective control inputs are also combined and it reduces the pilot’s workload. They are mostly used on tailless aircrafts.

4. Which of the following is a part of the wing assembly of an aircraft?
a) Stabilizer
b) Edge flaps
c) Rudder
d) Elevator
View Answer

Answer: d
Explanation: The edge flaps are a part of the wing assembly of an aircraft. They are used to increase the lift of an aircraft. Stabilizer, rudder and elevator are all situated at the rear of an aircraft and are a part of the tail assembly.
advertisement

5. The primary control of yaw is with the _____
a) Aileron
b) Elevator
c) Rudder
d) Elevon
View Answer

Answer: c
Explanation: The primary control of yaw is with the rudder. Yaw changes the direction in which the aircraft’s nose is pointing. In addition to the rudder, ailerons also have an effect on the yaw.

6. An aircraft is turned right or left, using the aileron.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, ailerons are used to steer the aircraft either left or right. They are mounted on the edge of each wing and work in opposite directions. Raising the aileron, reduces the lift on the wing and lowering the aileron, increases the lift.

7. The term canard is used to describe the_____ configuration of an aircraft.
a) Seating
b) Wing
c) Flap
d) Engine
View Answer

Answer: b
Explanation: Canard refers to a wing arrangement in aircrafts. In canard configuration, a small forewing is placed ahead of the main wing. The Wright Flyer of 1903 had a canard arrangement.
advertisement

8. What is the full form of UAVs?
a) Unmanned air vehicles
b) Uncharted aerial vehicles
c) Uncharted air vehicles
d) Unmanned aerial vehicles
View Answer

Answer: d
Explanation: UAVs refer to unmanned aerial vehicles. These are vehicles without a human pilot on board. Examples of UAVs are spaceships and drones. They are controlled using a ground based controller and a communication system.

9. Which of the following is not a secondary control?
a) Slats
b) Ailerons
c) Spoilers
d) Air brakes
View Answer

Answer: b
Explanation: The ailerons are part of the primary cockpit flight controls. The roll and pitch of the aircraft can be adjusted using the ailerons. Slats, spoilers and air brakes are part of the secondary flight controls.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn