Aircraft Maintenance Questions and Answers – Fundamentals – Avionics-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Questions and Answers for Aptitude test focuses on “Fundamentals – Avionics-2”.

1. What is the full form of WAAS?
a) Wide Area Aircraft System
b) Wide Area Augmentation System
c) Wide Aircraft Augmentation System
d) Wide Air Augmentation System
View Answer

Answer: b
Explanation: WAAS refers to Wide Area Augmentation System. It is an air navigation system developed by the FAA, designed to improve the precision of GPS.
advertisement

2. Which of the following is not true about LORAN?
a) Expensive
b) Stands for Long Range Navigation
c) Operated at higher frequencies
d) Range up to 1,500 miles
View Answer

Answer: c
Explanation: LORAN refers to Long Range Navigation. It was a system developed during the Second World War in the USA. It was operated at lower frequencies and offered a range up to 1,500 miles.

3. Which of the following organizations regulates the safety and reliability standards of avionic and other aircraft equipment, in the USA?
a) DGCA
b) FBI
c) NASA
d) FAA
View Answer

Answer: b
Explanation: The Federal Aviation Administration regulates the safety and reliability standards of avionic and other aircraft equipment, in the USA. The regulating authorities are different for other countries in the world. For example, DGCA regulates the safety and reliability standards of avionic and other aircraft equipment in India.

4. ARINC 708 is a type of ___________
a) Weather radar
b) Satellite
c) Sensor
d) Altimeter
View Answer

Answer: a
Explanation: The ARINC 708 is a weather radar used in commercial aircrafts. It is not the sole radar used to determine weather conditions around the aircraft, it is supplemented by various other ground sensing and proximity radars.

5. Which of the following is a data transfer standard for aircraft avionics?
a) IEEE 1394b
b) ARINC 664
c) MIL-STD-1760
d) ARINC 429
View Answer

Answer: d
Explanation: The ARINC 429 is a data transfer standard for aircraft avionics. It is an alternative to MIL-STD-1553. It has a self-synchronizing and self-clocking data bus protocol. It has a 32 bit data word.
advertisement

6. FMS refers to ___________
a) Fuel management systems
b) Fare management systems
c) Flight management systems
d) Flight managing systems
View Answer

Answer: c
Explanation: FMS is an abbreviation for flight management systems. Most commercial aircrafts with autopilot use FMS, so that the aircraft can keep flying without the pilot’s intervention in some certain phases of the flight.

7. A sonobuoy is used to determine the location of enemy missiles.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: Sonobuoys are used to determine the location of enemy submarines. They are relatively small buoys, which are dropped from aircrafts deployed on underwater research and warfare.

8. Which of the following is used to help pilots fly at low altitudes?
a) Forward looking infrared
b) Terrain-following radar
c) Head-up display
d) ARINC 629
View Answer

Answer: b
Explanation: Terrain-following radar (TFR) help aircrafts fly at low altitudes. These are fitted into aircrafts which fly relatively close to the ground at a constant flight level. Such flights are sometimes referred to as terrain hugging flights.

9. Ground-proximity warning systems use ___________ altimeters.
a) Radio
b) Sound
c) Radar
d) Pressure
View Answer

Answer: c
Explanation: The ground-proximity warning systems use radar altimeters. The GPWS is used to avoid the aircraft being unintentionally flown into the ground or an obstacle. It improves flight safety.
advertisement

10. What is the full form of TAWS?
a) Terrain awareness warning system
b) Traffic awareness warning system
c) Terrain awareness waking system
d) Traffic awareness waking system
View Answer

Answer: a
Explanation: TAWS refers to the Terrain awareness warning system, it may also be called a controlled flight into terrain. The system is used for avoiding unintended impacts with the ground during the flying phases.

11. Which was the first U.S. jet fighter with twin tails?
a) Lockheed Martin F-35 Lightning II
b) Sukhoi SU-57
c) Sukhoi SU-30
d) Grumman F-14 Tomcat
View Answer

Answer: d
Explanation: The Grumman F-14 Tomcat was the first U.S. jet fighter with twin tails. It first flew on 21 December 1970 and was deployed with the U.S. Navy in 1974. The aircraft was retired from the U.S. Navy in September 2006.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Aptitude test, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn