Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Maintenance – 2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Interview Questions and Answers focuses on “Aircraft Maintenance – 2”.

1. How many man hours does a D-check require?
a) 40
b) 400
c) 4,000
d) 40,000
View Answer

Answer: d
Explanation: A D-check is also referred to as Heavy Maintenance Visit and it requires the most space of all maintenance checks. Due to the extensive amount of work done in D-checks, it requires up to 40,000 man hours.
advertisement

2. Military aircraft normally follow specific maintenance programs which may or may not be similar to the commercial/civil operators.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Aircraft maintenance checks are periodic checks that are performed on all aircraft after a certain amount of time/flying hours, to ensure that they are airworthy. Military aircraft may or may not follow maintenance programs similar to commercial aircraft operators. This is due to different roles performed by the aircraft and thus having different requirements.

3. A maintenance release can also be called as __________
a) Certificate of release to service (CRS)
b) Maintenance release certificate
c) Release certificate
d) Certification of release to service
View Answer

Answer: a
Explanation: A maintenance release can also be called a certificate of release to service (CRS). The maintenance release is signed by a person authorized by the national airworthiness authority and it signifies that the aircraft is airworthy and can be released to service.

4. What is the full form of ICAO?
a) International Commercial Aviation Organization
b) International Civil Aviation Organization
c) Indian Civil Aviation Organization
d) Indian Commercial Aviation Organization
View Answer

Answer: b
Explanation: ICAO refers to The International Civil Aviation Organization. The ICAO specifies international air navigation techniques and acts as a governing body to the aviation regulating authorities in different regions around the world.
advertisement

5. Which of the following issues Airworthiness Directive’s (ADs) in Australia?
a) CASA
b) Transport Canada
c) New Zealand Civil Aviation Authority
d) DGCA
View Answer

Answer: a
Explanation: The Civil Aviation Safety Authority (CASA) issues the ADs in Australia. ADs in India, Canada and New Zealand are issued by DGCA, Transport Canada and New Zealand Civil Aviation Authority respectively.

6. The CAMP only includes routine inspections.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Continuous Airworthiness Maintenance Program (CAMP) includes both routine and detailed inspections. All commercial aircraft operators have such a program. Such programs are necessary for the aircraft’s airworthiness.

7. The maintenance carried out while an airplane is parked at an airport waiting for the next takeoff is generally referred to as _____
a) Line maintenance
b) Major maintenance
c) General Maintenance
d) Base Maintenance
View Answer

Answer: a
Explanation: Line Maintenance is a 45 minutes activity during which the aircraft is refueled and all critical instruments are checked for defects.
advertisement

8. What is the full form of AMP?
a) Air Maintenance Program
b) Aircraft Maintaining Program
c) Aircraft Maintenance Program
d) Air Maintaining Program
View Answer

Answer: c
Explanation: AMP refers to Aircraft Maintenance Program. It is a document that ensures the continuous airworthiness of an aircraft by enlisting the maintenance requirements, that need to be carried out.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn