Aircraft Maintenance Questions and Answers – Instrument Shop – Altimeter

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Instrument Shop – Altimeter”.

1. Air pressure decreases with an increase of altitude.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the air pressure decreases with an increase of altitude. The increase is approximately 100 hectopascals per 800 meters, or roughly one inch of mercury per 1000 feet.
advertisement

2. The reference pressure in Canada and the United States, is noted in which of the following units?
a) Meters of mercury
b) Inches of mercury
c) Hectopascals
d) Pascals
View Answer

Answer: b
Explanation: The reference pressure in Canada and the United States, is noted in inches of mercury. Elsewhere, it is noted in hectopascals. It is displayed in the small Kollsman window, on the face of the aircraft altimeter.

3. What is the full form of ISA?
a) International Stationary Atmosphere
b) Internal Standard Atmosphere
c) International Standard Atmosphere
d) Internal Stationary Atmosphere
View Answer

Answer: c
Explanation: ISA refers to International Standard Atmosphere. It is a static atmospheric model established to provide a common reference for temperature and pressure.

4. In a sensitive altimeter, the sea-level reference pressure can be adjusted with a __________ knob.
a) Setting
b) Calibrating
c) Adjusting
d) Pressure
View Answer

Answer: a
Explanation: The sea-level reference pressure can be adjusted with a setting knob. The knob is located on the altimeter. Modern aircraft use sensitive altimeters.
advertisement

5. Radio altimeters are used up to ___________
a) 2500 feet
b) 3000 feet
c) 250 feet
d) 300 feet
View Answer

Answer: a
Explanation: Radio altimeters give data to the auto throttle which is a part of the Flight Computer. Radio altimeters only give readings up to 2,500 feet above ground level. Above 2,500 feet, other systems are used to determine the fight altitude.

6. Which of the following is the value of the atmospheric pressure, used to adjust the sub-scale of a pressure altimeter?
a) Barometric setting
b) Atmospheric setting
c) Altimeter setting
d) Altitude setting
View Answer

Answer: c
Explanation: Altimeter setting is the value of the atmospheric pressure, used to adjust the sub-scale of a pressure altimeter. It is done so that it indicates the height of an aircraft above a known reference surface, such as mean sea level.

7. What is a barometer supplied with a nonlinear calibration, so as to indicate altitude called?
a) Radio Altimeter
b) Radar altimeter
c) Weather altimeter
d) Pressure altimeter
View Answer

Answer: d
Explanation: Pressure altimeter may also be referred to as barometer’s which are equipped with a nonlinear calibration. Such calibration is done so as to indicate altitude. Further, these instruments may also be called as barometric altimeter.

advertisement

8. The altimeter is used to shows the aircraft’s __________
a) Altitude
b) Airspeed
c) True speed
d) Mach speed
View Answer

Answer: a
Explanation: The altimeter is used to shows the aircraft’s altitude, above sea level. The measurement of altitude is called altimetry.

9. In a radar altimeter, the greater the frequency shift the further the distance traveled.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the greater the frequency shift the further the distance traveled. Such altimeters function by interpreting the time taken by a radio signal, to reflect from the surface of earth back to the aircraft. This information is then used to calculate the altitude of the aircraft.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

advertisement

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn