Aircraft Maintenance Questions and Answers – Fundamentals – Engine

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fundamentals – Engine”.

1. An aircraft engine generates __________ power.
a) Electrical
b) Mechanical
c) Thermal
d) Hydraulic
View Answer

Answer: b
Explanation: An aircraft engine is a component of the propulsion system for an aircraft that generates mechanical power. The power generated is used to keep the aircraft flying high in the air.
advertisement

2. The General Electric GE90 is a family of high-bypass __________ aircraft engines.
a) Turboshaft
b) Turboprop
c) Turbojet
d) Turbofan
View Answer

Answer: d
Explanation: The General Electric GE90 is a family of high-bypass turbofan aircraft engines. It is built for the Boeing 777 by GE aviation. The engine offers thrust ratings from 81,000 to 115,000 lb.

3. The Rolls-Royce Trent 900 is one of the power plant options for which of the following?
a) Airbus A380
b) Boeing 747
c) Airbus A320
d) Airbus A350
View Answer

Answer: a
Explanation: The Rolls-Royce Trent 900 is a turbofan engine and is one of the power plant options available for the Airbus A380. Another power plant option for the A380 is the Engine Alliance GP7000.

4. Which is the largest jet engine in the world?
a) GE90
b) Trent 800
c) PW4000
d) GE9X
View Answer

Answer: d
Explanation: The GE9X is the largest jet engine in the world, it is as wide as the body of a Boeing 737. The engine is manufactured by General Electric for the Boeing 777X.

5. A turboprop is very efficient when operated at cruise speed of __________
a) 200-400 mph
b) 20-40 mph
c) 10-100 mph
d) 600-800 mph
View Answer

Answer: a
Explanation: Turboprops are extremely efficient when operated at cruise speeds of 200 to 400 mph. This is the ideal cruise speed for such engines, thus providing such efficiency.
advertisement

6. In jet engines the oxygen necessary for fuel combustion comes from the air.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, in jet engines the oxygen necessary for fuel combustion comes from the air. The jet engines take in required oxygen through the engine blades and the process of combustion takes place.

7. The last airliner that used turbojets was the __________
a) Boeing 737
b) Airbus A330
c) Concorde
d) Boeing 767
View Answer

Answer: c
Explanation: Concorde was the last airliner that used turbojet. The Mach 2 airspeed offered by Concorde proved the engine to be highly efficient. Other aircrafts could not match such airspeeds.

8. Which of the following is not an aircraft engine manufacturer?
a) BMW
b) General Electric
c) Pratt & Whitney
d) Rolls-Royce
View Answer

Answer: a
Explanation: In commercial aviation, the major players in the manufacturing of turbofan engines are Pratt & Whitney, General Electric, Rolls-Royce, and CFM International.

9. How many types of gas turbine engines are manufactured?
a) 2
b) 4
c) 1
d) 10
View Answer

Answer: b
Explanation: There are four types of gas turbine engines: the turbojet, the turbofan, the turboprop, and the turboshaft.
advertisement

10. CFM56-3 is a turbofan engine.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The CFM56 series is a family of high-bypass turbofan aircraft engines made by CFM International. CFM International is a French-American company headquartered in Cincinnati, Ohio, United States.

11. Rolls-Royce Trent 800 engine generates a maximum thrust of __________
a) 9,500lb
b) 95,000lb
c) 950lb
d) 9,50,000lb
View Answer

Answer: b
Explanation: The Rolls-Royce Trent 800 engine generates a maximum thrust of 95,000lb. It was designed to be used on the Boeing 777 and was first produced in 1996.

12. High-bypass turbofans are usually most efficient when the aircraft is traveling at __________
a) 500-550 mph
b) 50-55 mph
c) 20-25 mph
d) 200-250 mph
View Answer

Answer: a
Explanation: High-bypass turbofans are usually most efficient when the aircraft is traveling at 500 to 550 miles per hour (800 to 885 km/h) i.e. the cruise speed of most large airliners.

13. In general aviation, the dominant manufacturer of turboprop engines has been __________
a) Maserati
b) Pratt & Whitney
c) Boeing
d) Airbus
View Answer

Answer: b
Explanation: In general aviation, the dominant manufacturer of turboprop engines has been Pratt & Whitney. However, General Electric in 2015 its entrance into the market.
advertisement

14. Turboshaft engines are used primarily for __________
a) UAVs
b) Commercial aircrafts
c) Cars
d) Helicopters
View Answer

Answer: d
Explanation: Turboshaft engines are used primarily for helicopter. A turboshaft engine is similar to a turboprop in principle, but in turboshaft the engine does not provide any physical support to the helicopter’s rotors.

15. What is the full form of TEL?
a) Tetraethyllead
b) Tetraethylenelead
c) Tetraethollead
d) Tetraethanelead
View Answer

Answer: a
Explanation: Tetraethyllead (TEL) is blended with aviation gasoline, to be used as a fuel for aircrafts. The blend increases the fuel efficiency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn