Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-1”.

1. In typical aircraft configuration, separate vertical and horizontal stabilizers combine to form an ___________
a) Rudder
b) Elevator
c) Empennage
d) Trim
View Answer

Answer: c
Explanation: In typical aircraft assembly and configuration methods, the empennage is formed by combining separate vertical and horizontal stabilizers. The combined system is installed at the rear end of an aircraft on its tail assembly.
advertisement

2. The aircraft stabilizer is an _________ surface.
a) Aerodynamic
b) Thermal
c) Hydraulic
d) Mechanical
View Answer

Answer: a
Explanation: Most stabilizers used in aircrafts typically involve a number of control surfaces, which can be moved by the pilot. These are aerodynamic surfaces that are an essential component of flight.

3. Stabilators with roll control function are called tailerons.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, stabilators with roll control function are called tailerons, or rolling tails. Roll control is usually a function of ailerons that are placed on the wings of an aircraft.

4. The stabilator is a useful device for changing the aircraft balance within ___________ limits.
a) Narrow
b) Wide
c) Diagonal
d) Longitudinal
View Answer

Answer: b
Explanation: The stabilator is a useful device for changing the aircraft balance within the wide limits. It is also useful for mastering the stick forces.

5. A stabilator is a fully ___________ aircraft stabilizer.
a) Movable
b) Hinged
c) Fixed
d) Stationary
View Answer

Answer: a
Explanation: A stabilator is a fully movable aircraft stabilizer. The stabilator serves the usual functions of longitudinal stability, control and other stick force requirements.
advertisement

6. Which of the following wind is across the line of flight?
a) Ground wind
b) Headwind
c) Tailwind
d) Crosswind
View Answer

Answer: d
Explanation: Crosswinds are the winds across the line of flight. Such winds cause the windward side of an aircraft to generate a greater amount of lift and drag.

7. The stabilators were developed to achieve adequate __________ control on a supersonic flight.
a) Pitch
b) Yaw
c) Roll
d) Bank
View Answer

Answer: a
Explanation: Supersonic flights required certain necessary upgrades in the aircraft structure so as to counter balance the effects of supersonic travel. Thus, stabilators were introduced on such aircrafts in order to obtain sufficient pitch control.

8. A stabilator may also be referred to as an all moving ___________
a) Flaps
b) Wing
c) Tail
d) Rudder
View Answer

Answer: c
Explanation: A stabilator may also be referred to as an all moving. Alternatively, it may also be called an all flying tail. It is fitted in the tail section of an aircraft at its rear end.

9. Which of the following is used to maintain the aircraft in a longitudinal balance?
a) Vertical stabilizer
b) Horizontal stabilizer
c) Longitudinal stabilizer
d) Diagonal stabilizer
View Answer

Answer: b
Explanation: In order to maintain an aircraft’s longitudinal balance, manufacturers use horizontal stabilizers. These stabilizers work so as to reduce the summation of pitch moments around the aircraft’s center of gravity to zero.
advertisement

10. Fin is a horizontal stabilizer.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, fin is a vertical stabilizer, whereas the tail plane is a horizontal stabilizer. There can also be other arrangements of the aircraft empennage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn