Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Landing Gear-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Landing Gear-1”.

1. Landing gear systems are the _________ of an aircraft.
a) Left carriage
b) Over carriage
c) Undercarriage
d) Right carriage
View Answer

Answer: c
Explanation: Landing gear systems are retractable systems which form the undercarriage of an aircraft. These systems are primarily used while landing, takeoff and taxi and its failure during these phases may prove fatal.

advertisement

2. Landing gear was previously referred to as ________
a) Alighting gear
b) Resting gear
c) Moving gear
d) Rolling gear
View Answer

Answer: a
Explanation: Landing gear was previously referred to as alighting gear. This was during the early years of powered flight and post the Second World War these gears have been called landing gears.

3. The landing gear supports the aircraft when it is flying.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, the landing gear supports the aircraft when it is not flying. It allows the aircraft to take off, land, and taxi without any damage.

4. What is the full form of VTOL?
a) Virtual take-off and landing
b) Vertical take-off and landing
c) Viscous take-off and landing
d) Vernier take-off and landing
View Answer

Answer: b
Explanation: VTOL in typical aircraft terminology refers to vertical take-off and landing. This technique is currently being developed and can be seen as a modern approach to flying. It does not require long runways to take off and land.

5. Landing gears fold away during the flight to reduce ___________
a) Drag
b) Thrust
c) Airspeed
d) Altitude
View Answer

Answer: a
Explanation: Landing gears fold away during flight to reduce drag. Faster aircrafts usually have such retractable undercarriages that can be easily retracted via FBW systems.

advertisement

6. The landing gears have a ___________ hours’ time between overhaul.
a) 50,000
b) 5,000
c) 2,000
d) 20,000
View Answer

Answer: d
Explanation: The landing gears have a 20,000 hours’ time between overhaul. Further, they have a lifetime of 60,000 hours or 20 years.

7. Which of the following had a retractable tail bumper wheel?
a) The Concorde
b) Airbus A340
c) MD 80
d) Boeing 767
View Answer

Answer: a
Explanation: The Concorde had a retractable tail bumper wheel. This is because delta winged aircraft such as the Concorde needed a high angle when taking off.

8. Which of the following is the compartment where the wheels are stowed in a retractable landing gear system?
a) Wheel dumper
b) Wheel store
c) Wheel wells
d) Wheel safe
View Answer

Answer: c
Explanation: The wheels of an aircraft are stowed in a compartment known as the wheel well. The wheels are stowed up using the retractable landing gear system that is fitted onboard an aircraft.

9. Most retraction systems are _________ operated.
a) Thermally
b) Hydraulically
c) Mechanically
d) Electronically
View Answer

Answer: b
Explanation: Most retraction systems are hydraulically operated, however some systems are electrically or even manually operated. These systems are highly durable and can operate in sub-freezing temperatures.

advertisement

10. Three greens refer to the landing gear being down and locked.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, three greens indication refers to the landing gear being down and locked. This indication is approved by the pilots, who can view the landing gear position by means of electrical indicator lights in the cockpit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn