Aircraft Maintenance Questions and Answers – Boeing 757

«

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boeing 757”.

1. When did the Boeing 757 first fly?
a) 19 February 2005
b) 19 February 1952
c) 19 February 1997
d) 19 February 1982
View Answer

Answer: d
Explanation: The Boeing 757 first flew on 19 February 1982. It is a mid-sized, narrow body short to medium range aircraft that is equipped with two engines.
advertisement

2. Which of the following engines are used on the Boeing 757?
a) Turboprop
b) Turboshaft
c) Turbofan
d) Turbojet
View Answer

Answer: c
Explanation: Turbofan engines are used on the Boeing 757. These engines provide sufficient power and allow takeoffs from relatively short runways and higher altitudes.

3. The 757 was intended to replace the __________
a) 727
b) 767
c) 777
d) 787
View Answer

Answer: a
Explanation: The 757 was intended to replace the 727. The aircraft featured a conventional tail and a supercritical wing design in order to reduced aerodynamic drag.

4. When did the production of the 757 end?
a) November 2016
b) November 2010
c) October 2004
d) October 2008
View Answer

Answer: c
Explanation: Production of the 757 ended in October 2004. The most popular model was the 757-200, of which 913 units were built. A total of 1,050 757s had been built for 54 customers.

5. The last 757 was delivered to which of the following airlines?
a) Thai Airways
b) Air India
c) Shanghai Airlines
d) Malaysia Airlines
View Answer

Answer: b
Explanation: The last 757 was delivered to shanghai airlines, in November 2005. Declining sales amidst an airline industry trend towards smaller jetliners led the manufacturer to end production.
advertisement

6. Eastern Air Lines was the launch customer of the 757.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, Eastern Air Lines was the launch customer of the 757. British Airways was another launch customer. The two became the first carriers to publicly commit to the 7N7.

7. Pilots rated on the 757 could be qualified to fly the 767.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, pilots rated on the 757 could be qualified to fly the 767. This is because both aircrafts had a common type rating thus allowing a pilot to fly both aircrafts.

8. The wings of a 757 are swept at __________ degrees.
a) 50
b) 30
c) 25
d) 36
View Answer

Answer: c
Explanation: The wings of a 757 are swept at 25 degrees. Further, the wings are largely identical across all 757 variants and each wing features a supercritical cross-section.

9. Which of the following supplies CRT screens for the 757?
a) BAE Systems
b) Rockwell Collins
c) General Electric
d) Mercedes Benz
View Answer

Answer: b
Explanation: Rockwell Collins supplies CRT screens for the 757. The aircraft flight deck is equipped with six CRT screens to display flight instrumentation.

advertisement

10. The 757 has a retractable tricycle landing gear.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the 757 has a retractable tricycle landing gear. The aircraft has four wheels on each main gear and two wheels for the nose gear.

11. Which of the following is a stretched variant of the Boeing 757?
a) 757-200PF
b) 757-200
c) 757-200M
d) 757-300
View Answer

Answer: d
Explanation: The Boeing 757-200M aircraft was based on the Boeing 757 and produced as its stretched variant. The 757-200M was only produced as a passenger variant and could be customized in different seating configurations.

12. What is the maximum takeoff weight of the 757-200?
a) 255,000 pounds
b) 355,000 pounds
c) 455,000 pounds
d) 155,000 pounds
View Answer

Answer: a
Explanation: The 757-200 had a maximum take-off weight of 255,000 pounds, which is approximately 116,000 kg. The aircraft offers a range of 3,850 nautical miles, with a full payload.

13. The 757-200PF entered service with UPS Airlines in 1987.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the 757-200PF entered service with UPS Airlines in 1987. It was the production cargo version of the 757-200 aircraft. It was designed for a volume of up to 6,600 cubic feet.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn