Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Weather Radar-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Weather Radar-1”.

1. What is the full form of WSR?
a) Wright surveillance radar
b) Wing surveillance radar
c) Weight surveillance radar
d) Weather surveillance radar
View Answer

Answer: d
Explanation: WSR refers to weather surveillance radar. It is also called a weather radar and is a radar which is used to locate precipitation and calculate its motion.
advertisement

2. Which of the following waves are used by radar?
a) Ultrasonic
b) Radio
c) Nuclear
d) Electronic
View Answer

Answer: b
Explanation: Radar systems make use of radio waves. These are systems used to determine parameters such as the range, angle or velocity of different objects.

3. Modern weather radars being used in aircrafts are usually ______ Doppler radars.
a) Heat
b) Pressure
c) Pulse
d) Sound
View Answer

Answer: c
Explanation: Modern weather radars being used in aircrafts are usually pulse based Doppler radars. These radars provide enhanced features such as detection of rain droplets in addition to the existing features.

4. Weather radars used in aircrafts emit directional pulses of ______ radiation.
a) Ultrasonic
b) Microwave
c) Supersonic
d) Nuclear
View Answer

Answer: b
Explanation: The weather radars used in aircrafts emit directional pulses of microwave radiation. The aircraft uses an onboard cavity magnetron in order to send these waves to the intended target.

5. Radar pulses are the order of a nanosecond long.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, radar pulses are the order of a microsecond long. Further, the wavelengths of 1 to 10 cm are approximately about ten times the diameter of the droplets or ice particles of interest.

advertisement

6. In Canada, the 5 cm weather radar systems use angles ranging from 0.3 to______ degrees.
a) 2.5
b) 25
c) 2.25
d) 250
View Answer

Answer: b
Explanation: In Canada, the 5 cm weather radar systems use angles ranging from 0.3 to 25 degrees. The scanning process is usually completed within 5 to 10 minutes to have data within a range of 15 km above the ground.

7. Which of the following radar system is used only for short-range units?
a) X-band
b) C-band
c) Ka-band
d) S-band
View Answer

Answer: a
Explanation: The 3cm X-band radar system is used only for short-range units. Typical applications include radar, satellite communication, and wireless computer networks.

8. The duration of the listen cycle is on the order of a ______
a) Second
b) Nanosecond
c) Millisecond
d) Microsecond
View Answer

Answer: c
Explanation: The duration of the listen cycle is on the order of a millisecond. This duration is about thousand times longer than the pulse duration.

9. The cavity magnetron was developed in ______
a) Australia
b) Germany
c) United Kingdom
d) The United States
View Answer

Answer: c
Explanation: The cavity magnetron used in radar systems was developed in United Kingdom. The magnetron allowed the creation of comparatively smaller systems with sub-meter resolution.

10. The radar returns are generally described by color or level on an aircraft radar display.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, radar returns are generally described by some color or level on an aircraft radar display. The color scheme for such displays ranges between blue to green and red to magenta. The former indicating weak returns and the latter indicating strong returns.

advertisement

11. On a radar display, magenta indicates ______
a) Light precipitation
b) Moderate precipitation
c) Heavy precipitation
d) Extremely heavy precipitation
View Answer

Answer: d
Explanation: On a radar display, magenta indicates extremely heavy precipitation. These numbers in a verbal report, increase with the severity of returns.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn