Aircraft Maintenance Questions and Answers – Airbus A-320 Family of Aircraft’s

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Airbus A-320 Family of Aircraft’s”.

1. The airbus A320 family does not include which of the following aircraft?
a) A318
b) A321
c) A350
d) A319
View Answer

Answer: c
Explanation: The A350 is not a part of the A320 family of aircrafts. However, A318, A319 and A321 are all part of the A320 family. The family also includes A320neo.
advertisement

2. Which of the following was the launch customer of the A320 family?
a) Air France
b) Air India
c) Lufthansa
d) British Airways
View Answer

Answer: a
Explanation: Air France was the launch customer of the A320 family. It was launched in March, 1984 and first flew on 22nd February 1987.

3. When was the A318 introduced?
a) 1993
b) 1990
c) 2000
d) 2003
View Answer

Answer: d
Explanation: The A318 is an extended part of the A320 family. It was introduced in 2003. Other extended members of the A320 family are A319 and A321.

4. Which of the following aircrafts competes with the A320 family?
a) Douglas DC-3
b) Boeing 737
c) Boeing 777
d) Bombardier Dash 8-Q400
View Answer

Answer: b
Explanation: The airbus A320 family competes with the Boeing 737. Both aircrafts offer short to medium range flights. The family has also competed with the 717and 757.

5. Where is the final assembly line for A320s?
a) Frankfurt, Germany
b) Texas, USA
c) Hamburg, Germany
d) Toulouse, France
View Answer

Answer: d
Explanation: The final assembly line for A320s is located in Toulouse, France. However, the A318s, A319s and A321s final assembly line is in Hamburg, Germany. An airbus factory in Tianjin, china also manufactures A319s, A320s and A321s.

6. ACJ business jet is a part of the A320 family of aircrafts.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The ACJ business jet is a part of the A320 family of aircrafts. These are corporate aircrafts, manufactured in Toulouse, France. It is a narrow body aircraft and comes in four different configurations.

advertisement

7. What is the full form of NEO?
a) Neat engine option
b) New emission option
c) New engine option
d) Neat emission option
View Answer

Answer: c
Explanation: NEO refers too new engine option. The A320neo was introduced in December 2010 and first flew with Lufthansa on 25 January 2016. Two new engines, with large sharklets were introduced to improve fuel efficiency.

8. Which of the following is known as the stretched A320?
a) A321
b) A319
c) Boeing 737
d) MD-80
View Answer

Answer: a
Explanation: The A321 is referred to as the stretched A320. It was the first derivative of the A320 and was launched in November, 1988. It first flew on 11 March, 1993.

9. Which of the following is not a supplier of engines for the A320 family?
a) International Aero Engines
b) CFM International
c) Pratt & Whitney
d) General Electric
View Answer

Answer: d
Explanation: General Electric does not supply engines for the A320 family of aircrafts. However, Cfm International, Pratt & Whitney and International Aero Engines all supply engines for the A320 family.

10. Kingfisher Airlines was the first airline to take delivery of the A319.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False. Swissair was the first airline to take delivery of the A319. The aircraft was delivered to Swissair on 25 April 1996. A319 has been a popular aircraft with low cost airlines, such as EasyJet.

11. Which of the following is the world’s first airliner with digital fly-by-wire flight control systems?
a) A330
b) A350
c) A320
d) A380
View Answer

Answer: c
Explanation: The A320 is the world’s first airliner with digital fly-by-wire flight control systems. It is a system that replaces manual flight controls in an aircraft with electronic interface systems. The signals are transmitted through wires.

12. Which of the following airline is the world’s largest operator of the A320 family of aircraft?
a) EasyJet
b) American Airlines
c) Indigo
d) Spicejet
View Answer

Answer: b
Explanation: American airlines is the world’s largest operator of the A320 family of aircraft. As of September 30 2017, it has 392 aircraft in service.

advertisement

13. The maiden flight of the Airbus A321 flew with which of the following engines?
a) Trent 800
b) CFM56-5B
c) Trent 900
d) IAE V2500
View Answer

Answer: d
Explanation: The maiden flight of the Airbus A321 flew with the IAE V2500 engine. It is a turbofan engine, manufactured by International Aero Engines. The engine was certified by the FAA in 1988.

14. How long is the A320 wing?
a) 33.91 m
b) 3.91 m
c) 63.91 m
d) 13.91 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The A320 wing is 33.91 m long, which is roughly 111 ft 3 in. The wings went through several phases of design before coming to this conclusion. It has a cantilevered wing offering a sweep back of 25 degrees.

15. Which was the second airline to receive the A321, after Lufthansa?
a) Ryanair
b) Air Mauritius
c) Alitalia
d) Qatar Airways
View Answer

Answer: c
Explanation: Alitalia was the second airline to receive the A321, after Lufthansa. The aircraft was powered by CFM56-5B, an engine manufactured by CFM International and was received on 22nd March 1994.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn