Aircraft Maintenance Questions and Answers – Airbus A-330 Family of Aircraft’s

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Airbus A-330 Family of Aircraft’s”.

1. What is the full form of CEO?
a) Current emission option
b) Current engine option
c) Compact engine option
d) Compact emission option
View Answer

Answer: b
Explanation: Ceo refers to current engine option. For example, the A330 referred to as A330ceo has been replaced by the newer A330neo, which includes a new engine and other upgrades.
advertisement

2. Which of the following nations, have not placed an order for the A330 MRTT?
a) Australia
b) France
c) Sri Lanka
d) Germany
View Answer

Answer: c
Explanation: Sri Lanka has not placed any orders for the A330 MRTT. However, Australia, France and Germany have all placed orders for the aircraft. The aircrafts will be inducted into the respective Air Forces of each county.

3. Which of the following aircraft was based on the A330 MRTT?
a) KC-45
b) A340
c) KC-135
d) MD-80
View Answer

Answer: a
Explanation: The KC-45 aircraft was based on the A330 MRTT. The KC-45 was a proposed mid-air refueling tanker aircraft, which aimed to replace the ageing KC-135 tankers, in the U.S. Airforce.

4. When was the A330 neo launched?
a) December 2016
b) December 2014
c) July 2016
d) July 2014
View Answer

Answer: d
Explanation: The A330 neo was launched in July 2014, at the Farnborough Airshow. The aircraft offered 14% better fuel economy per seat and was powered by the newer Trent 7000 engines.

5. Which of the following aircraft was expected to replace the A330-300?
a) A350-700
b) A350-900
c) A330neo
d) A380-800
View Answer

Answer: b
Explanation: The A350-900 was expected to replace the A330-300. However, Airbus expected the A330-300 to continue selling up to 2020. The A350-900 offered long range flights with increased efficiency.
advertisement

6. A330 became the first Airbus aircraft on which Rolls-Royce supplied engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the A330 was the first airbus aircraft to have Rolls-Royce Engines. The aircraft was powered by the Trent 700. An engine, solely developed for the A330, providing 311kN of thrust.

7. The A330 wing is swept back at __________
a) 3 degrees
b) 60 degrees
c) 30 degrees
d) 13 degrees
View Answer

Answer: c
Explanation: The A330 wing is swept back by 30 degrees and it allows a maximum operating Mach number of 0.86. The wings also have winglets on either sides.

8. Which of the following is not an engine choice on the A330?
a) Pratt & Whitney PW4000
b) Rolls-Royce Trent 700
c) General Electric CF6
d) Rolls-Royce Trent 800.
View Answer

Answer: d
Explanation: The Rolls-Royce Trent 800 is not an engine choice for the A330. The Trent 800 was designed for the 777 family of aircrafts. Pratt & Whitney PW4000, Rolls-Royce Trent 700 and General Electric CF6 were the three engine options for A330.

9. The A330-200F is a __________ aircraft.
a) Military
b) Cargo
c) Tanker
d) Commercial
View Answer

Answer: b
Explanation: The A330-200F is a cargo aircraft. It is based on the A330-200 and is capable of carrying 70 tons of cargo up to 5,900km. As of February 2019, Airbus had delivered 38 of these aircrafts with four unfulfilled orders.
advertisement

10. The Beluga XL is based on the Airbus A330.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the Beluga XL is based on the Airbus A330. It offers 30% more space than its predecessor, the Airbus Beluga and first flew on 19 July 2018.

11. Rolls-Royce Trent 800 engine generates a maximum thrust of __________
a) 7,100 lbf
b) 71,100 lbf
c) 710 lbf
d) 7,11,000 lbf
View Answer

Answer: b
Explanation: The Rolls-Royce Trent 700 engine generates a maximum thrust of 71,100 lbf. It was designed to be used on the Airbus A330 and was certified in January 1994.

12. General Electric CF6 is a family of __________ engines.
a) Turbofan
b) Turbojet
c) Turboprop
d) Turboshaft
View Answer

Answer: a
Explanation: The General Electric CF6 is a family of high bypass turbofan engines. The engines were replaced by the newer GEnx engines.

13. Which of the following was the launch operator of the A330-300?
a) Air New Zealand
b) Air Inter
c) Air India
d) Air Mauritius
View Answer

Answer: b
Explanation: Air Inter was the launch operator of the A330-300. The aircraft came into service on 17 January 1994. Air Inter was a semi-public French airline.
advertisement

14. What is the typical seating arrangement in an A330 business class?
a) 2-1-2
b) 1-2-1
c) 1-1-1
d) 2-2-2
View Answer

Answer: d
Explanation: The typical seating arrangement in an A330 business class is 2-2-2. The typical economy class seating is 2-4-2.

15. Which of the following is not an A330 variant?
a) A330-200
b) A330 MRTT
c) A330-100
d) A330-200F
View Answer

Answer: c
Explanation: The A330-100 is not an A330 variant. However A330-200, A330 MRTT and A330-200F are all part of the A330 family. These are referred to as A330ceo, after the launch of A330neo.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn