Aircraft Maintenance Questions and Answers – Instrument Shop – Attitude Indicator

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Instrument Shop – Attitude Indicator”.

1. What is the full form of FDAI?
a) Flight Directing Altitude Indicators
b) Flight Director Altitude Indicators
c) Flight Directing Attitude Indicators
d) Flight Director Attitude Indicators
View Answer

Answer: d
Explanation: FDAI refers to Flight Director Attitude Indicators. The attitude indicators used on manned spacecraft and are called Flight Director Attitude Indicators. The FDAI can be programed to use known positions relative to Earth.
advertisement

2. The attitude indicator is a primary instrument for flight.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the attitude indicator is a primary instrument for flight, in particular for flights operating in instrument meteorological conditions.

3. Which of the following is used to account for the pilot’s line of vision, w.r.t an attitude indicator?
a) Precision knob
b) Adjustment knob
c) Pressure knob
d) Calibrating knob
View Answer

Answer: b
Explanation: The precision knob is used to account for the pilot’s line of vision, w.r.t an attitude indicator. It moves the aircraft up and down to align it against the horizon bar.

4. The bank index placed at the top of the attitude indicator displays the aircraft angle of ______
a) Pitch
b) Incidence
c) Bank
d) Attack
View Answer

Answer: c
Explanation: The bank index placed at the top of the attitude indicator displays the aircraft angle of bank. The degree of pitch, either up or down, is indicated by the reference lines which are placed in the middle of the instrument.

5. The top half of the attitude indicator is ______
a) Green
b) Blue
c) Brown
d) Yellow
View Answer

Answer: b
Explanation: The top half of the attitude indicator is blue, representing the sky, while the bottom half is brown, representing the ground.
advertisement

6. Attitude indicator is also known as ______
a) Artificial horizon
b) Real horizon
c) Virtual horizon
d) True horizon
View Answer

Answer: a
Explanation: The attitude indicator is also known as artificial horizon. It may also be called as gyro horizon, due to the use of gyroscope within the instrument.

7. Why does the attitude indicator include a symbolic miniature aircraft mounted on it?
a) So that it appears to be flying relative to the horizon
b) So that it appears to be flying relative to the ground
c) So that it appears to be flying relative to another aircraft
d) So that it appears to be flying relative to the clouds
View Answer

Answer: a
Explanation: The attitude indicator includes a symbolic miniature aircraft mounted on it, so that it appears to be flying relative to the horizon. This is an essential component of the attitude indicator.

8. Russian-built aircraft have a different, attitude indicator design.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, Russian-built aircraft have a different design attitude indicator design. In a Russian built aircraft, a symbol representing the aircraft rolls left or right to indicate bank angle, however this is fixed in a Western instrument.

9. The heart of the Attitude Indicator is a ______
a) Gyroscope
b) Pressure gauge
c) Altimeter
d) Radar
View Answer

Answer: a
Explanation: The heart of the Attitude Indicator is a gyroscope. The gyroscope spins at high speed, from either an electric motor, or through the action of a stream of air.

10. Attitude and Heading Reference Systems are able to provide four-axis information.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, The Attitude and Heading Reference Systems are able to provide three-axis information. The information is provided based on ring laser gyroscopes.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn