Aircraft Maintenance Questions and Answers – Boeing CH-47 Chinook-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Objective Questions & Answers focuses on “Boeing CH-47 Chinook-2″.

1. How much payload can the CH-47D carry externally?
a) 26,000 pounds
b) 35,000 pounds
c) 10,000 pounds
d) 18,000 pounds
View Answer

Answer: a
Explanation: The CH-47D can carry a payload of 26,000 pounds (approximately 12 tons), externally. It can also carry heavy payloads internally. The CH-47D was first introduced into service in 1979.
advertisement

2. The CH-47D has advanced avionics.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the CH-47D has advanced avionics. It features the Global Positioning System, which provides improved navigation and tracking capabilities.

3. Which of the following has inflight refueling capability?
a) CH-47B
b) CH-47A
c) MH-47D
d) CH-47J
View Answer

Answer: c
Explanation: The MH-47D craft featured inflight refuelling capabilities and was thus different from its other variants. This variant was equipped with major upgrades and a special rope rappelling system.

4. The CH-47F is an upgraded version of the_____
a) CH-47J
b) CH-47D
c) MH-47D
d) CH-47C
View Answer

Answer: b
Explanation: The CH-47F is an upgraded version of the CH-47D. The craft first flew on 23 October 2006 and was equipped with an upgraded engine.

5. The CH-47F can fly at speeds of over 200 mph.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, the CH-47F can fly at speeds of over 175 mph (282 km/h), while carrying a payload of more than 21,000lb (9.5 tons).

6. What is the full form of DAFCS?
a) Digital Advanced Flight Control System
b) Direct Advanced Flight Control System
c) Digital Automatic Flight Control System
d) Direct Automatic Flight Control System
View Answer

Answer: a
Explanation: DAFCS refers to Digital Advanced Flight Control System. The CH-47F features such systems. The system is manufactured BAE Systems and is part of the avionics.

advertisement

7. A Boeing CH-47F Block 2 is planned to be introduced after_____
a) 2030
b) 2015
c) 2020
d) 2025
View Answer

Answer: c
Explanation: A Boeing CH-47F Block 2 is planned to be introduced after 2020. It aims for a payload of 22,000lb along with high and hot hover performance, and an increased MTOW.

8. The Boeing CH-47 is planned to be in service beyond_____
a) 2025
b) 2030
c) 2010
d) 2060
View Answer

Answer: d
Explanation: The Boeing CH-47 is planned to be in service beyond 2060. Thus it will be in service over 100 years after first entering service.

9. Which of the following is similar to the MH-47E?
a) CH-47G
b) MH-47G
c) CH-47F
d) HH-47
View Answer

Answer: b
Explanation: The MH-47G is similar to the MH-47E. However, it features more sophisticated avionics including a Digital Common Avionics Architecture System (CAAS).

10. CH-47C Plus was the export version of the CH-47C Chinook for the British Army.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: False, the CH-47C Plus was the export version of the CH-47C Chinook for the Italian Army. Export models were designated differently.

11. Which of the following is not an operator of the Boeing CH-47 Chinook?
a) Bolivia
b) Japan
c) Italy
d) India
View Answer

Answer: a
Explanation: Bolivia is not an operator of the Boeing CH-47. However, Japan, Italy and India are all operators of the Boeing CH-47 Chinook.

12. What is the service ceiling of the CH-47?
a) 35,000 feet
b) 40,000 feet
c) 25,000 feet
d) 20,000 feet
View Answer

Answer: d
Explanation: The CH-47 has a service ceiling of 20,000 feet, which is approximately 6,100m. It has a range of 400 nautical miles, approximately 741km.
advertisement

13. Which of the following provides the Common Avionics Architecture System for the Boeing CH-47?
a) Rolls Royce
b) BAE Systems
c) Rockwell Collins
d) BMW
View Answer

Answer: c
Explanation: Rockwell Collins provides the Common Avionics Architecture System for the Boeing CH-47. The equipment is referred as MH-47G/CH-47F.

14. The CH-47 measures 98 feet 10 inches in length.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the CH-47 measures 98 feet 10 inches, which is approximately 30.1m, in length. It has a height of 18 feet 11 inches, approximately 5.7m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all objective questions on Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn