Aircraft Maintenance Questions and Answers – Line or Routine Maintenance

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Line or Routine Maintenance”.

1. Line maintenance is carried out at the apron.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In line maintenance the work is carried out on the gate, i.e. at the apron, under the skies. Line maintenance involves lesser number of technicians as compared to base maintenance. Time required for line maintenance is also much less than the time required for base maintenance.
advertisement

2. Which one of the following is not true with respect to line maintenance?
a) Quick turnaround time
b) Aircraft is refueled
c) Critical instruments are checked for defects
d) Performed at MRO sites
View Answer

Answer: d
Explanation: Unlike base maintenance, line maintenance does not require a large space such as MRO facility. Line maintenance offers a quick turnaround time and ensures on time departure of aircrafts.

3. What is the full form of SRM?
a) Structure Repair Manual
b) Structure Repairing Manual
c) Structural Repair Manual
d) Structural Repairing Manual
View Answer

Answer: a
Explanation: The engineering team, with the assistance of the line maintenance MRO check’s the SRM – Structure Repair Manual – for allowable defects in the area in question.

4. Out of the following, which is not an important factor affecting the work of the line maintenance engineer?
a) Time
b) Weather
c) Ground staff
d) Fuel
View Answer

Answer: a
Explanation: In line maintenance, the weather, time and the number of ground staff are very important factors affecting the work of the engineer.

5. Preflight inspection is conducted by __________
a) Copilot
b) Pilot
c) Purser
d) Ground staff
View Answer

Answer: b
Explanation: Pilots are required to follow up with their own pre flight Inspection. The pre flight inspection follows a checklist listing items that the pilot is to visually check for general condition as he or she walks around the airplane.
advertisement

6. What is the full form of LRU?
a) Line-replaced unit
b) Line-repositioned unit
c) Line-rested unit
d) Line-replaceable unit
View Answer

Answer: d
Explanation: LRU refers to Line-replaceable unit. The LRUs are aircraft components that are designed such that they can be replaced easily at a site. They are helpful in ensuring that the aircrafts do not go out of service due to a technical snag.

7. Which one of the following is not true with respect to LRU?
a) Increases system costs
b) Improves quality
c) Can be stocked
d) Can be replaced quickly
View Answer

Answer: a
Explanation: LRUs are helpful in bringing down repair and overhaul costs and help improve quality. Such units can be easily replaced in no time and help reduce flight delays by ensuring on time departure.

8. How much time is required for line maintenance?
a) 45 minutes
b) 450 minutes
c) 45 hours
d) 450 hours
View Answer

Answer: a
Explanation: Line maintenance is a 45 minutes task during which the aircraft is refueled and all critical instruments are checked for defects.

9. Line maintenance can be both, scheduled or unscheduled.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Line maintenance includes both, unscheduled and scheduled maintenance activities. Unscheduled maintenance activities are caused due to unforeseen activities and the scheduled maintenance activities are vital to ensure the aircraft’s airworthiness.
advertisement

10. Line maintenance is less extensive than Heavy maintenance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Line maintenance tasks are to be performed quite frequently. For most aircrafts, line maintenance includes daily checks, which are performed about every 24 to 48 hours. Although performed more frequently than heavy maintenance, line maintenance is not as extensive as heavy maintenance.

11. Line Maintenance is also known as _________
a) Heavy Maintenance
b) Electrical Maintenance
c) General Maintenance
d) Routine Maintenance
View Answer

Answer: d
Explanation: Line maintenance is also known as routine maintenance as it is done every day or at most once a week. Unlike heavy maintenance, line maintenance does not require much time and manpower.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn