Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Electronics – Flaps

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Electronics – Flaps”.

1. Which of the following is used to reduce the nose down pitching moment at higher speeds?
a) Counter Flap setting
b) Positive Flap setting
c) Negative Flap setting
d) Zero Flap setting
View Answer

Answer: c
Explanation: In order to reduce the nose down pitching moment, the aircraft uses the negative flap setting. The setting is used at higher speeds and helps reduce the trim drag on the aircraft.
advertisement

2. Flaps are used to ________ the lift.
a) Increase
b) Maintain
c) Nullify
d) Decrease
View Answer

Answer: a
Explanation: The flaps are used to increase the lift. Flaps are a kind of high-lift device that increases the lift of an aircraft at a given airspeed and help the aircraft adjust the flow of wind over its wings.

3. Flaps reduce the minimum speed at which the aircraft will safely maintain flight.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, flaps reduce the minimum speed at which the aircraft will safely maintain flight. His is because they raise the maximum lift coefficient or the upper limit to the lift a wing can generate.

4. Which of the following is not true about flaps?
a) Decreases stall speed
b) Decrease drag in mid flight
c) Helps an aircraft to take off and land in shorter distances
d) Helps an aircraft to fly at slower speeds
View Answer

Answer: b
Explanation: Flaps do not decrease drag in id flight, however they increase the drag if not retracted during mid-flight. Thus while flaps are only deployed during takeoff or landing.

5. Flaps are located on the leading edge of the _________
a) Wings
b) Engines
c) Rudder
d) Tail
View Answer

Answer: a
Explanation: The flaps are located on the leading edge of the wings. They are one of the several high lift devices used on aircrafts to increase the lift.
advertisement

6. Crosswinds are __________ the line of flight.
a) Adjacent
b) Along
c) Perpendicular to
d) Across
View Answer

Answer: d
Explanation: Crosswinds are winds across the line of flight. These winds cause the windward side of the aircraft to generate more lift and drag.

7. Which of the following aircraft has an inboard aileron?
a) Boeing 747
b) Airbus A380
c) Airbus A340
d) Airbus A330
View Answer

Answer: a
Explanation: The Boeing 747 has an inboard aileron. However, the Airbus A380, A340 and A330 aircrafts have no inboard aileron.

8. FlexFoil refers to __________
a) Flexible Slats
b) Flexible Flaperons
c) Flexible Flaps
d) Flexible Wings
View Answer

Answer: c
Explanation: The term FlexFoil in aviation terminology refers to flexible flaps. It is a modern technique that functions by bending a lattice that in turn changes the airfoil shape of the aircraft.

9. Flaperons are a combination of which of the following pairs?
a) Flaps and slats
b) Flaps and ailerons
c) Slats an ailerons
d) Slats and wingtips
View Answer

Answer: b
Explanation: Flaperons are a combination of flaps and ailerons. They act as an aircraft control surface improving the flight dynamics and making flight control easier.

advertisement

10. Flap deployment decreases aircraft pitch angle.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, flap deployment decreases aircraft pitch angle. This in turn lowers the nose of the aircraft thereby improving the pilot’s view of the runway during landing.

11. What is the full form of CTEF?
a) Circular Trailing-Edge Flap
b) Constant Trailing-Edge Flap
c) Combined Trailing-Edge Flap
d) Continuous Trailing-Edge Flap
View Answer

Answer: d
Explanation: The term CTEF in aviation terminology refers to Continuous Trailing Edge Flap. The device uses various mechanical hinges that are deployed to improve system reliability and stability.

12. What are flaps with one or more slots called?
a) Slotted flap
b) Fowler flap
c) Split flap
d) Gouge flap
View Answer

Answer: a
Explanation: Flaps with one or more slots are called slotted flaps. These slots are designed to increase their effectiveness. They provide increased lift as compared to a split flap.

13. Fowler flap is a type of __________
a) Leading edge flap
b) Plain flap
c) Split flap
d) Slotted flap
View Answer

Answer: c
Explanation: Fowler flap is a type of split flap, used in aircrafts. In such flaps, the flap first slides towards the back and then hinges downwards. This in turn, firstly increases the first chord and then the camber.
advertisement

14. Which of the following provides lateral control to the aircraft, rather than changing its lift characteristics?
a) Spoilers
b) Ailerons
c) Rudders
d) Wingtips
View Answer

Answer: b
Explanation: The ailerons provide lateral control to an aircraft, rather than changing its lift characteristics. When an aileron on one wing decreases the lift, the opposite aileron in turn increases the lift.

15. Airbrakes decrease drag.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, the airbrakes are used to increase drag. They allow the aircraft to decelerate rapidly and can be deployed at high speeds.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn