Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Stabilizers-2”.

1. Which of the following aircraft lack a separate horizontal stabilizer?
a) Three surface aircraft
b) Conventional aircraft
c) Canard aircraft
d) Tailless aircraft
View Answer

Answer: d
Explanation: The tailless aircraft lack a separate horizontal stabilizer. In such aircrafts, the horizontal stabilizing surface is part of the main wing.
advertisement

2. Which of the following may be used to relieve pilot input forces?
a) Trim tabs
b) Horizontal stabilizer
c) Stabilator
d) Rudder
View Answer

Answer: a
Explanation: The trim tabs may be used to relieve pilot input forces. Further, in some small aircraft having all-moving stabilizers, anti-servo tabs maybe used to increase these forces.

3. Stability of an aircraft can be defined only when it is in ___________
a) Pitch
b) Yaw
c) Trim
d) Roll
View Answer

Answer: c
Explanation: The stability of an aircraft can be defined only when it is in trim position. Trim position can be controlled by the pilot and is an important flight control parameter.

4. Longitudinal stability in a tailless aircraft is achieved by designing the aircraft such that its aerodynamic center is behind the center of ___________
a) Mass
b) Gravity
c) Weight
d) Earth
View Answer

Answer: b
Explanation: The longitudinal stability in a tailless aircraft is achieved by designing the aircraft such that its aerodynamic center is behind the center of gravity. It is generally done by modifying the wing design of an aircraft.

5. The stabilator is controlled by the control yoke.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the stabilator is controlled by the control yoke, or stick. On the contrary, an adjustable stabilizer is controlled by the trim system.

advertisement

6. Which of the following provides directional stability?
a) Vertical stabilizer
b) Horizontal stabilizer
c) APU
d) Rudder
View Answer

Answer: a
Explanation: Directional stability to an aircraft is provided by the vertical stabilizers fitted on the airframe on aircraft. These stabilizers are essential to keep an aircraft on its intended flight path.

7. In a V-tail configuration, the two stabilizers are positioned at ___________ to each other.
a) 100 – 120°
b) 90 – 150°
c) 60 – 120°
d) 90 – 120°
View Answer

Answer: d
Explanation: In a V-tail aircraft tail configuration, two stabilizers are positioned at 90 – 120° to each other. Different arrangements can be used on aircrafts depending upon the intended use of the aircraft.

8. An aircraft that does not have a vertical stabilizer, is almost un-maneuverable.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, an aircraft that does not have a vertical stabilizer, is almost un-maneuverable. The vertical stabilizers control and adjust the yaw of an aircraft.

9. Which of the following aircraft has a tailless configuration?
a) The Concorde
b) Airbus 380
c) Boeing 747
d) Airbus A320
View Answer

Answer: a
Explanation: The Concorde aircraft featured a tailless configuration. The aircraft was designed keeping in view its supersonic travel requirements. The aircraft flew at around 60,000 feet.

advertisement

10. Yaw control of an aircraft can be achieved using differential air braking.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, yaw control of an aircraft can be achieved using differential air braking. This technique has a direct impact on the aircraft drag and is suited for electronic flight control systems.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn