Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Fuel Storage-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Fuel Storage-2”.

1. Jet fuel is dispensed from a nozzle having a rectangular opening larger than __________ mm diagonally.
a) 89
b) 100
c) 60
d) 25
View Answer

Answer: c
Explanation: Jet fuel is dispensed from a nozzle having a rectangular opening larger 60 mm diagonally. This is done so that it does not fit into avgas ports. The nozzle called a J spout or duckbill.

advertisement

2. What is the flash point of Jet-A?
a) 18 °C
b) 10 °C
c) 58 °C
d) 38 °C
View Answer

Answer: d
Explanation: Jet-A has a flash point of 38 °C. The fuel has been used in the United States since the 1950s but is usually not available outside the United States.

3. Which of the following is military jet fuel?
a) Jet B
b) Jet A
c) JP-1
d) Jet A-1
View Answer

Answer: c
Explanation: JP-1 is military jet fuel. Military organizations all around the world use a different classification system of JP numbers. Some of these military fuels are almost identical to their civilian counterparts.

4. Jet A-1 is similar to ______
a) JP-1
b) JP-5
c) JP-8
d) JP-4
View Answer

Answer: c
Explanation: Jet A-1 is similar to JP-8. The JP-8 is a kerosene based fuel that is projected to remain in use at least until 2025. Similarly, Jet B is similar to JP-4.

5. The JP-7 was developed for the SR-71 Blackbird.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the JP-7 fuel was developed for the SR-71 Blackbird. The fuel features a high flash point to better cope with the heat and stress of high speed supersonic flight.
advertisement

6. Jet fuel contains sulfur up to __________
a) 1,000 ppm
b) 10,000 ppm
c) 200 ppm
d) 20,000 ppm
View Answer

Answer: a
Explanation: Jet fuel contains sulfur up to 1,000 ppm. This makes the fuel more lubricative and thus it does not currently require a lubricity additive as all pipeline diesel fuels require.

7. Which of the following was the first airline to operate a commercial flight on a 50:50 blend of synthetic Gas to Liquid jet fuel and conventional jet fuel?
a) Air New Zealand
b) Delta Air Lines
c) Air India
d) Qatar Airways
View Answer

Answer: d
Explanation: Qatar Airways was the first airline to operate a commercial flight on a 50:50 blend of synthetic Gas to Liquid jet fuel and conventional jet fuel. It was a six hour flight from London to Doha.

8. Jet B fuel is roughly _________ kerosene by volume.
a) 30%
b) 90%
c) 50%
d) 45%
View Answer

Answer: a
Explanation: The Jet B fuel is roughly 30% kerosene by volume. The remaining 70% is gasoline. The fuel offers an extremely low freezing point of −60 °C and also exhibits a low flash point.

9. Around 30% of the worldwide consumption of jet fuel is in the United States.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, around 30% of the worldwide consumption of jet fuel is in the United States. The worldwide consumption of jet fuel more than tripled in 30 years.
advertisement

10. What is the NATO code for JP-5?
a) F-50
b) F-44
c) J-44
d) J-50
View Answer

Answer: b
Explanation: F-44 is the NATO code for JP-5. The JP-5 is also known as NCI-C54784. It is a yellow colored, kerosene based jet fuel developed for use in aircrafts stationed aboard aircraft carriers.

11. Which of the following is not an internal tank?
a) Bladder tank
b) Integral tank
c) Conformal fuel tank
d) Tip tank
View Answer

Answer: c
Explanation: Conformal fuel tanks are not an internal tank. However, bladder tank, integral tank and tip tank are all internal tanks. The conformal fuel tanks extend either the range or endurance of the aircraft.

12. Which of the following is not an internal tank?
a) Bladder tank
b) Integral tank
c) Conformal fuel tank
d) Tip tank
View Answer

Answer: d
Explanation: Conformal fuel tanks are not an internal tank. However, bladder tank, integral tank and tip tank are all internal tanks. The conformal fuel tanks extend either the range or endurance of the aircraft.

13. In an aircraft, the wing tanks are used preferentially.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, in an aircraft, the wing tanks are used preferentially. This is because putting the heavy fuel directly inside the source of lift, reduces the stress on the wings during takeoff and flight.
advertisement

14. External tanks are common on modern __________ aircraft.
a) Relief
b) Business
c) Commercial
d) Military
View Answer

Answer: d
Explanation: External tanks are common on modern military aircraft. They are auxiliary externally mounted fuel tanks and are usually expendable and often jettison able.

15. Integral fuel tanks are also called as ___________
a) Wet wings
b) Essential fuel tanks
c) Dynamic wings
d) Stationary wings
View Answer

Answer: a
Explanation: Integral fuel tanks are also called wet wings. Wet wing refers to an aircraft wing structure that is sealed and is used as a fuel tank.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn