Aircraft Maintenance Questions and Answers – Boeing CH-47 Chinook-1

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Boeing CH-47 Chinook-1”.

1. The Boeing CH-47 Chinook is a __________ engined rotorcraft.
a) Mono
b) Quad
c) Tri
d) Twin
View Answer

Answer: d
Explanation: The Boeing CH-47 Chinook is a twin engined rotorcraft. It was developed by the American rotorcraft company Vertol as a transport helicopter.
advertisement

2. When did the Boeing CH-47 Chinook first fly?
a) 21 September 1990
b) 21 September 1985
c) 21 September 1961
d) 21 September 2000
View Answer

Answer: c
Explanation: The Boeing CH-47 Chinook first flew on 21 September 1961. It is one of the heaviest lifting Western helicopters.

3. The preproduction CH-47 was designated as __________
a) YCH-1B
b) HC-1B
c) AC-1B
d) CCH-1B
View Answer

Answer: a
Explanation: The preproduction CH-47 was designated as YCH-1B. The preproduction craft performed its maiden flight on 21 September 1961.

4. The CH-47D entered service in __________
a) 1965
b) 1982
c) 2005
d) 1996
View Answer

Answer: b
Explanation: The CH-47D entered service in 1982. It was one of the most substantial variants to be produced, featuring a large number of upgradations.

5. Which of the following is the civilian version of the Chinook?
a) HH-47
b) Boeing Vertol 234
c) CH-47A
d) CH-47CC
View Answer

Answer: b
Explanation: The Boeing Vertol 234 is the civilian version of the Chinook. The variant has often been used for passenger and cargo transport by a range of different civil operators.

advertisement

6. The CH-47 is powered by turboshaft engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the CH-47 is powered by turboshaft engines. The craft uses two Lycoming T55 engines. The engines were designed as a scaled-up version of the smaller Lycoming T53.

7. The Boeing CH-47 was named Chinook after the Chinook people of the Pacific Northwest.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the Boeing CH-47 was named Chinook after the Chinook people of the Pacific Northwest. Over 1,200 CH-47 have been built, as of 2012.

8. The CH-47 Chinook has been licensed to be built by __________ in Japan.
a) Agusta
b) Phillips
c) Kawasaki
d) Fujifilm
View Answer

Answer: c
Explanation: The CH-47 Chinook has been licensed to be built by Kawasaki in Japan. Similarly, it is licensed to be built by AgustaWestland in Italy.

9. The CH-47F is powered by two __________ horsepower engines.
a) 6,733
b) 4,733
c) 2,365
d) 50%
View Answer

Answer: b
Explanation: The CH-47F is powered by two 4,733 horsepower engines. The engines are manufactured by Honeywell. The CH-47F is the latest mainstream generation variant of the CH-47.
advertisement

10. The earlier Chinook design was limited by its rotor system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: True, the earlier Chinook design was limited by its rotor system. This is because the system did not permit full usage of the installed power.

11. The Boeing CH-47A had a maximum gross weight of __________
a) 40,000lb
b) 25,000lb
c) 35,000lb
d) 33,000lb
View Answer

Answer: d
Explanation: The Boeing CH-47A had a maximum gross weight of 33,000lb. Further, the craft allowed for a maximum payload of around 10,000lb.

12. How many CH-47A were built?
a) 349
b) 39
c) 400
d) 68
View Answer

Answer: a
Explanation: In total, 349 CH-47A were built. Initial delivery of the CH-47A Chinook was in August 1962, to the United States Army.

13. Which of the following was unofficially referred to as Guns A Go Go?
a) CHH-47B
b) ACH-47A
c) CH-47C
d) MH-47D
View Answer

Answer: b
Explanation: The ACH-47A helicopter, used by the United States Army was unofficially referred to as Guns A Go Go. It was an army attack helicopter primarily used by the United States only.

advertisement

14. The Super C version of the CH-47C delivered __________ shp.
a) 575
b) 1,750
c) 8,750
d) 3,750
View Answer

Answer: d
Explanation: The Super C version of the CH-47C delivered 3,750shp. The variant was equipped with Lycoming T55-L-11 engines and offered an upgraded maximum gross weight of 46,000lb.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn