Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Landing Gear-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Landing Gear-2”.

1. The Boeing 747 aircraft has ___________ different sets of wheels.
a) 10
b) 5
c) 4
d) 8
View Answer

Answer: b
Explanation: The Boeing 747 aircraft, also known as the “queen of the skies” has 5 different sets of wheels. The landing gear features four sets each having four wheel bogies along with one nose wheel set.

advertisement

2. The Airbus A380 two sets of six-wheel bogies under the ___________
a) Engine
b) Tail
c) Wings
d) Fuselage
View Answer

Answer: d
Explanation: The Airbus A380 two sets of six-wheel bogies under the fuselage. Further the aircraft has a four wheel bogie under each wing. The aircraft has 2 flight decks.

3. Modern gliders are generally equipped with a single wheel in order to minimize ___________
a) Drag
b) Thrust
c) Crosswind
d) Airspeed
View Answer

Answer: a
Explanation: Modern gliders are generally equipped with a single wheel in order to minimize the drag on the glider surface. The wheel used on such gliders could be either fixed or retractable.

4. Which of the following controls the steering of an aircraft while it is on the ground?
a) Rudder
b) Trim Tab
c) Tiller
d) Empennage
View Answer

Answer: c
Explanation: The tiller controls the steering of an aircraft while it is on the ground. It may be designed so as to work in combination with other controls such as the rudder or yoke.

5. Steering an aircraft on the ground by exclusively using the rudder, requires a substantial amount of airflow to be moving past the rudder.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, for steering an aircraft on the ground by exclusively using the rudder, requires a substantial amount of airflow to be moving past the rudder. This can either be generated by the forward motion of an aircraft or by the thrust provided by engines.
advertisement

6. Which of the following is a basis for the selection of main wheel tires?
a) Static landing case
b) Short landing case
c) Short loading case
d) Static loading case
View Answer

Answer: d
Explanation: In order to select wheels to be used on the main wheel tires, the static loading case is a primary criterion. The said criteria evaluates the amount of load applied on the main gear while the aircraft is taxing at low speeds.

7. Which of the following decreases the nose gear load?
a) Forward thrust
b) Reverse thrust
c) Headwinds
d) Tailwinds
View Answer

Answer: b
Explanation: Reverse thrust decreases the nose gear load. The choice of nose wheel tires is based upon the nose wheel load braking at maximum effort.

8. The volume and weight of the tires will decrease with an increase in inflation pressure.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the volume and weight of the tires will decrease with an increase in inflation pressure, provided that the configuration and wheel load of the landing gear remain unchanged.

9. Which of the following is used to fill tires of commercial aircraft, in order to prevent internal combustion of the tire?
a) Nitrogen
b) Carbon-di-oxide
c) Carbon monoxide
d) Helium
View Answer

Answer: a
Explanation: Nitrogen is used to fill tires of commercial aircraft, in order to prevent internal combustion of the tire. This combustion may result from overheating brakes.
advertisement

10. The Antonov An-225 has a total of 32 wheels and tires.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the Antonov An-225 has a total of 32 wheels and tires. The aircraft has 4 wheels on the twin strut nose gear units and 28 main gear tire units.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn