Aircraft Maintenance Questions and Answers – Fundamentals – Air Frame

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Fundamentals – Air Frame”.

1. Airframe of an aircraft is its __________ structure.
a) Electrical
b) Mechanical
c) Thermal
d) Hydraulic
View Answer

Answer: b
Explanation: The airframe of an aircraft is its mechanical structure. The airframe comprises of the fuselage, wings, and undercarriage and excludes the propulsion system.
advertisement

2. Why does the landing gear retract into the wings and/or fuselage during flight?
a) To decrease drag
b) To increase airspeed
c) To decrease airspeed
d) To generate more thrust
View Answer

Answer: a
Explanation: Aircrafts have landing gear that retract into the wings and/or fuselage to decrease drag during flight. Drag slows down the aircraft, thus increasing the flying time between two places.

3. Which of the following is not a part of the airframe?
a) Fuselage
b) Wing
c) Stabilizing tail
d) Landing gear
View Answer

Answer: d
Explanation: The main parts of the airframe are the fuselage, wing, stabilizing tail and undercarriage. The landing gear is not a part of the airframe.

4. Which was the first commercial aircraft with 50% of its structure weight made of carbon-fiber composite?
a) Boeing 777
b) Boeing 787
c) Boeing 747
d) Airbus A380
View Answer

Answer: b
Explanation: The Boeing 787 was the first commercial aircraft with 50% of its structure weight made of carbon-fiber composites, along 20% Aluminum and 15% titanium. It first flew in 2009.

5. What material is used for aircraft fuselage?
a) Aluminum alloys
b) Titanium alloys
c) Silver alloys
d) Metal alloys
View Answer

Answer: a
Explanation: The aircraft fuselage is made of aluminum alloys along with other materials such as Zn, Mg and Cu. However modern aircrafts have started using carbon fiber materials in order to decrease the aircraft weight and in turn increase performance.
advertisement

6. Wings are responsible for creating lift.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The wings of an aircraft are responsible for producing lift. Many different styles and arrangements of wings have been used on heavier than air aircrafts. Some lighter than air aircraft also have wings.

7. Landing gears are also known as __________
a) Stabilizers
b) Empennage
c) Undercarriage
d) Aileron
View Answer

Answer: c
Explanation: The landing gears are also known as undercarriage. It is the structure that supports an aircraft when it is not flying and allows it to take off, land and taxi.

8. Which of the following is not true about an airframe made with carbon-fiber composite?
a) Decreases drag
b) Decreases thrust
c) Higher cabin pressurization
d) Higher wing aspect ratio
View Answer

Answer: b
Explanation: Carbon-fiber material allows for a lower-drag along with higher wing aspect ratio and higher cabin pressurization. However, these materials have no effect on thrust.

9. Which of the following supports an aircraft on the ground?
a) Rudder
b) Engines
c) Aileron
d) Landing gear
View Answer

Answer: d
Explanation: Landing gear is the structure that supports an aircraft when it is not flying and allows it to manoeuvre on the ground. Most commonly, wheels are used but other equipment such as floats and skids can also be used, depending on the surface.
advertisement

10. The fuselage of an aircraft contains the engines.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The fuselage is an aircraft’s main body section containing the cockpit or flight deck along with the passenger cabin and cargo hold. It also often contains the engine(s).

11. Which was the first widely produced general aviation aircraft manufactured with all composite construction?
a) Boeing 787
b) Airbus A350
c) Cirrus SR20
d) Bombardier CRJ700
View Answer

Answer: c
Explanation: The first widely produced aviation aircraft with all composite construction was Cirrus SR20. It first flew in 1995 and has a cruise speed of 287km/h.

12. What do winglets do?
a) Increase thrust
b) Reduce turbulence at the tips of an airplane’s wings
c) Decrease thrust
d) Increase turbulence at the tips of an airplane’s wings
View Answer

Answer: b
Explanation: The purpose of winglets is to reduce turbulence at the tips of an airplane’s wings. Winglets and sharklets are similar to each other. The wingtip vortices created by a large aircraft are strong enough to flip a smaller aircraft that maybe flying closely. Winglets are responsible to break these vortices thereby reducing drag on the airplane.

13. The earliest aircraft were constructed primarily of __________
a) Steel
b) Aluminum
c) Steel
d) Wood
View Answer

Answer: d
Explanation: The earliest aircraft were constructed primarily of wood. Many newly certified aircraft are built from moulded composite materials, such as carbon fiber and titanium alloys.
advertisement

14. Stabilizing tail is also known as __________
a) Rudder
b) Empennage
c) Aileron
d) Wingtip
View Answer

Answer: b
Explanation: The stabilizing tail is also known as the empennage. It is a structure at the rear end of an aircraft that provides stability during flight, in a way similar to the feathers on an arrow.

15. Which of the following is not a retraction system for landing gear?
a) Hydraulic retraction system
b) Thermal retraction system
c) Manual retraction system
d) Electrical retraction system
View Answer

Answer: b
Explanation: Aircraft retraction systems can be manually, electrically or hydraulically operated. However, there are no thermal retraction systems in aircrafts. The retraction systems are required to reduce drag.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn