Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Electronics – Leading Edge Slat

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Electronics – Leading Edge Slat”.

1. Slats are located on the leading edge of the ___________
a) Wings
b) Engines
c) Rudder
d) Tail
View Answer

Answer: a
Explanation: Slats are located on the leading edge of the wings. They are one of the several high lift devices used on aircrafts.
advertisement

2. Which of the following is not true about slats?
a) Decreases stall speed
b) Decreases coefficient of lift
c) Helps an aircraft to take off and land in shorter distances
d) Helps an aircraft to fly at slower speeds
View Answer

Answer: b
Explanation: Slats produce a higher coefficient of lift, due to a suitable angle of attack and speed. However, they decrease stall speed and help the aircraft to fly at slower speeds.

3. Slats allow the aircraft to operate at a higher angle of ________
a) Incidence
b) Attack
c) Pitch
d) Descent
View Answer

Answer: b
Explanation: The slats allow the aircraft to operate at a higher angle of attack. They are usually retracted in normal flight phases to minimize drag.

4. Which of the following is an approach that could rival slats?
a) Folding wingtips
b) Carbon fiber fuselage
c) Flexible wings
d) Lower takeoff weight
View Answer

Answer: c
Explanation: Flexible wings is a prominent approach that could rival slats. One such project is the X-53 Active Aero elastic Wing, which is a NASA effort.

5. Springs are used to extend automatic slats.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, springs extend the automatic slats. As an aircraft slows down, the aerodynamic force is reduced and springs are used to extend the slats. Such slats are not usually found on modern aircrafts.

advertisement

6. Flap systems run along the _________ of the wing.
a) Trailing edge
b) Leading edge
c) Corners
d) Bottom
View Answer

Answer: a
Explanation: Flap systems run along the trailing edge of the wing of an aircraft. Flaps are one of the many devices used on aircraft to control its lift.

7. When were slats developed?
a) 1918
b) 1988
c) 2008
d) 1948
View Answer

Answer: a
Explanation: Slats were first developed in 1918, by Gustav Lachmann. Lachmann presented a patent for leading edge slats in Germany, in the year 1918.

8. Which of the following slats are most commonly used on airliners?
a) Mechanical
b) Fixed
c) Powered
d) Automatic
View Answer

Answer: c
Explanation: Powered slats are most commonly used on airliners. These slat extensions can be controlled by the pilot and thus are most favorable to be used on airliners.

9. Handley-Page slats refer to _________ slats.
a) Automatic
b) Powered
c) Fixed
d) Manual
View Answer

Answer: a
Explanation: Handley-Page slats refer to automatic slats. Slats may be classified into three categories: Automatic, Powered and Fixed.

advertisement

10. Fixed slat is permanently extended.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the fixed slat is permanently extended. It is sometimes used on specialist low speed aircrafts or when simplicity is favored over speed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn