Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Weather Radar-2

«
»

This set of Aircraft Maintenance Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Weather Radar-2”.

1. Which of the following refers to a green radar return?
a) Level 1
b) Level 2
c) Level 3
d) Level 4
View Answer

Answer: a
Explanation: In aviation world, Level 1 indication refers to a green radar return. This level indicates chances of reduced visibility caused due to small amount of precipitation along with some minor turbulence.
advertisement

2. Which of the following levels may cause structural damage to the aircraft?
a) Level 1
b) Level 3
c) Level 2
d) Level 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Level 3 may cause structural damage to the aircraft. This level indicates heavy precipitation which in turn may lead to the possibility of thunderstorms and severe turbulence.

3. The NEXRAD is a __________ cm radar.
a) 5
b) 100
c) 10
d) 50
View Answer

Answer: c
Explanation: The NEXRAD is a 10 radar. For a wavelength of 5 cm, an unambiguous velocity range of 12.5 to 18.75 meter/second is produced, whereas in NEXRAD the unambiguous velocity range would get doubled.

4. In a uniform rainstorm moving eastwards, a radar beam that is pointing west will see the raindrops moving away.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: False, in a uniform rainstorm moving eastwards, a radar beam that is pointing west will see the raindrops moving towards itself. However, a beam pointing east will see the raindrops moving away.

5. What is the full form of PRF?
a) Pulse repetition frequency
b) Pitch repetition frequency
c) Pulse roll frequency
d) Pitch roll frequency
View Answer

Answer: a
Explanation: PRF refers to Pulse repetition frequency. In some systems, two alternating pulse repetition frequencies are used which allow a greater Doppler range.

advertisement

6. Which of the following is the only layout of radar return on a two dimensional image?
a) Pulse Position Indicator
b) Pitch Position Indicator
c) Plan Position Indicator
d) Pitch Position Indicator
View Answer

Answer: c
Explanation: The Plan Position Indicator is the only layout of radar return on a two dimensional image. Also, the data coming from different distances to the radar are at different heights above the ground.

7. The constant altitude plan position indicator (CAPPI) has been developed by __________ researchers.
a) American
b) British
c) Indian
d) Canadian
View Answer

Answer: d
Explanation: The constant altitude plan position indicator (CAPPI) has been developed by Canadian researchers. It is a radar display that provides a horizontal cross section of data at a constant altitude.

8. The VAD Wind Profile system shows the estimates of speed and direction of the horizontal winds.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the VAD Wind Profile system is to display the estimates of speed and direction of the horizontal winds. These estimates are displayed on a screen and the system may also be referred to as VWP.

9. The reflectivity of a radar beam depends on the diameter of the _____________
a) Target
b) Source
c) Sun
d) Earth
View Answer

Answer: a
Explanation: The reflectivity of a radar beam depends on the diameter of the target. For example, snowflakes are large but weakly reflective, while on the other hand rain drops are small but highly reflective.
advertisement

10. Which of the following is the primary specification for weather radar systems, using an airborne pulse Doppler radar?
a) ARINC 661
b) ARINC 502
c) ARINC 905
d) ARINC 708
View Answer

Answer: d
Explanation: The ARINC 708 is the primary specification for weather radar systems, using an airborne pulse Doppler radar. Radar systems are an essential part of the aircraft and include weather radars, collision avoidance, ground proximity and other systems.

11. What is the full form of ETA?
a) Estimated Time of Arrival
b) Eastern Time of Arrival
c) Earliest Time of Arrival
d) End Time of Arrival
View Answer

Answer: a
Explanation: ETA refers to the Estimated Time of Arrival. It is the estimated time at which an aircraft is expected to arrive at its destination. The ETA may change due to adverse weather conditions or unexpected system failures.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn