Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Systems and Aviation – Cabin Pressurization-2

«
»

This set of Advanced Aircraft Maintenance Questions and Answers focuses on “Aircraft Systems and Aviation – Cabin Pressurization-2”.

1. The new FAA amendment impose an operational ceiling of ___________ on the majority of newly designed commercial aircraft.
a) 40,000 feet
b) 50,000 feet
c) 45,000 feet
d) 35,000 feet
View Answer

Answer: a
Explanation: The new FAA amendment impose an operational ceiling of 40,000 feet on the majority of newly designed commercial aircraft. However, aircraft manufacturers can apply for a relaxation of this rule, if required.
advertisement

2. What is the full form of ECS?
a) Empennage control system
b) Environmental cooling system
c) Environmental control system
d) Empennage cooling system
View Answer

Answer: c
Explanation: ECS refers to Environmental control system. It controls the pressurization of compressed air into the aircraft cabin.

3. At least two engines provide compressed bleed air for the aircrafts pneumatic systems.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, at least two engines provide compressed bleed air for the aircrafts pneumatic systems. This is required in order to provide full redundancy.

4. At 39,000 feet altitude, the cabin pressure of an aircraft would be automatically maintained at _________ feet.
a) 15,000
b) 10,300
c) 2,000
d) 6,900
View Answer

Answer: d
Explanation: The cabin pressure is automatically maintained near about 6,900 feet when the aircraft is flying at 39,000 feet. The pressure may also be specified as 79 kPa of atmosphere pressure.

5. In case of failure of cabin pressurization at altitudes above 10,000 feet, the aircraft requires an emergency descent to ________ feet.
a) 8,000
b) 1,000
c) 2,000
d) 6,000
View Answer

Answer: a
Explanation: In case of failure of cabin pressurization at altitudes above 10,000 feet, the aircraft makes an emergency descent to 8,000 feet. If the aircraft does not descent to the required altitude in minimal time, it can cause a fatal situation for all passengers onboard.

advertisement

6. What is the full form of MSA?
a) Minimum Safe Attitude
b) Minimum Stable Altitude
c) Minimum Safe Altitude
d) Minimum Stable Attitude
View Answer

Answer: c
Explanation: MSA refers to Minimum Safe Altitude. The aircraft is required to descend to the MSA, in case an unplanned decompression takes place.

7. Which of the following was the first pressurized airliner in wide service?
a) MD-80
b) Lockheed Constellation
c) AN-124
d) Avro Tudor
View Answer

Answer: b
Explanation: The Lockheed Constellation was the first pressurized airliner in wide service. It was a four engine airliner built between 1943 and 1958.

8. The Concorde maintained a cabin altitude of ___________
a) 6,000 feet
b) 60,000 feet
c) 2,000 feet
d) 20,000 feet
View Answer

Answer: a
Explanation: The Concorde maintained a cabin altitude of 6,000 feet. The aircraft had to deal with particularly high pressure differentials as it flew at unusually high altitude of 60,000 feet.

9. Boeing 307 Stratoliner was the first airliner with a pressurized cabin.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the Boeing 307 Stratoliner was the first airliner with a pressurized cabin. The aircraft was built in 1938 and only 10 units were produced.

advertisement

10. The spacecraft Mercury used a cabin altitude of _________ feet.
a) 35,800
b) 4,800
c) 24,800
d) 10,800
View Answer

Answer: c
Explanation: The spacecraft Mercury used a cabin altitude of 24,800 feet. Further, the spacecraft’s Gemini and Apollo used an altitude of 25,700 feet and 27,000 feet respectively.

11. The Concorde featured smaller cabin windows than most other commercial passenger aircraft.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, the Concorde featured smaller cabin windows than most other commercial passenger aircraft. This was done in order to slow down the rate of decompression if a window failed.

12. The selection and control of high or low bleed sources are governed by the needs of different _________ systems.
a) Mechanical
b) Hydraulic
c) Thermal
d) Pneumatic
View Answer

Answer: d
Explanation: The selection and control of high or low bleed sources are governed by the needs of different pneumatic systems. The process is fully automatic during all stages of flight.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

advertisement

To practice advanced questions and answers on all areas of Aircraft Maintenance, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn