Aircraft Maintenance Questions and Answers – Aircraft Electronics – Icing and De-Icing

«
»

This set of Aircraft Maintenance Questions and Answers for Entrance exams focuses on “Aircraft Electronics – Icing and De-Icing”.

1. Propylene glycol is less toxic than ethylene glycol.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, propylene glycol is less toxic than ethylene glycol. Both of them are de-icing fluids used by airlines for de-icing aircraft.

advertisement

2. Which of the following is a suitable place to perform infrared heating de-icing?
a) Apron
b) Aircraft bay
c) Hangar
d) MRO facility
View Answer

Answer: c
Explanation: Infrared heating de-icing process take place inside a specially constructed hangar. It is a substantially faster method as compared to other deicing methods.

3. Which of the following compounds are not used at airports?
a) Ethylene based
b) Chloride based
c) Propylene based
d) Copper based
View Answer

Answer: b
Explanation: Compounds primarily based on chloride are not used at airports around the world. Such compounds result in increased corroding on aircrafts and other equipment’s. Salts are an example of chloride based compounds.

4. Which of the following is a low cost pavement de-icing mixture?
a) Carbon Mixture
b) Aluminum mixture
c) Urea mixture
d) Quartz Mixture
View Answer

Answer: c
Explanation: Urea mixture is an economical de-icing mixture used primarily for deicing airport pavements. After application, the mixture gets converted into ammonia and thus has been phased out of most airports around the world.

5. A de-icing fluid fails when it can no longer absorb the __________
a) Metal
b) Contaminant
c) Air particles
d) Rust particles
View Answer

Answer: b
Explanation: A de-icing fluid fails when it can no longer absorb the contaminant. In such a case, the fluid essentially becomes a contaminant itself.
advertisement

6. All anti-ice fluids offer _________ protection.
a) Limited
b) Complete
c) Permanent
d) Artificial
View Answer

Answer: a
Explanation: All anti-ice fluids offer limited protection. The protection is dependent upon frozen contaminant type and the prevailing weather conditions.

7. Propylene glycol is less toxic than ethylene glycol.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, propylene glycol is less toxic than ethylene glycol. Although PG is classified as non-toxic, it pollutes waterways as it consumes large amounts of oxygen while decomposing.

8. What is the full form of LOUT?
a) Lower operational use tank
b) Limited operational use temperature
c) Lower operational use temperature
d) Limited operational use tank
View Answer

Answer: c
Explanation: LOUT refers to lower operational use temperature. Ethylene glycol has a lower operational use temperature propylene glycol.

9. Which of the following is not caused due to ice on aircraft?
a) Critical control surfaces become rough and uneven
b) Disruption of smooth air flow
c) Increased drag
d) De pressurization
View Answer

Answer: d
Explanation: De pressurization is not caused due to ice on aircraft. However, ice can cause critical control surfaces to become rough and uneven, which disrupts smooth air flow along with increased drag.

advertisement

10. A viscous fluid is used for anti-icing the aircraft.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: True, a viscous fluid is used for anti-icing the aircraft. This fluid creates a protective layer around the aircraft and is known as anti-ice fluid.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Aircraft Maintenance.

To practice all areas of Aircraft Maintenance for Entrance exams, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn