Organic Chemistry Questions and Answers – Polyhalogen Derivatives

«
»

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Polyhalogen Derivatives”.

1. What will be the product for the given reaction?
a) CCl3CHO
b) C6H6Cl6
c) C6H12Cl6
d) C6H9Cl2
View Answer

Answer: b
Explanation: Benzyl hexachloride will be formed when Benzene reacts with chlorine in presence of U.V light.
C6H6 + 3Cl2 + U.V light → C6H6Cl6
Benzene                               BHC
advertisement

2. The molecular formula of DDT has how many chlorine atoms?
a) 5 chlorine atoms
b) 2 chlorine atoms
c) 3 chlorine atoms
d) 4 chlorine atoms
View Answer

Answer: a
Explanation: As we can in below molecular structure of DDT has 5 chlorine atoms.organic-chemistry-questions-answers-polyhalogen-derivatives-q2

3. What is the IUPAC name of chloroform?
a) Dichloromethane
b) Trichloromethane
c) Chloromethane
d) Carbon tetrachloride
View Answer

Answer: b
Explanation: Chloroform, or trichloromethane, is an organic compound with formula CHCl3. It is a colorless, sweet-smelling, dense liquid that is produced on a large scale as a precursor to PTFE.

4. Which among the following is true?
a) Freon does not initiate radical chain reactions in stratosphere
b) Iodoform initiates radical chain reactions in stratosphere
c) Freon initiates radical chain reactions in stratosphere
d) Chloroform initiates radical chain reactions in stratosphere
View Answer

Answer: c
Explanation: Freon (Eg: CFCl3– Freon11) does initiate radical chain reactions in stratosphere, which can upset the ozone layer.

5. CFxCly [where x + y = 4], why these compounds are not used?
a) These are fluoro carbons
b) These are difficult to synthesise
c) They deplete ozone layer
d) These are very expensive
View Answer

Answer: c
Explanation: CFC molecules are made up of chlorine, fluorine and carbon atoms and are extremely stable. This extreme stability allows CFC’s to slowly make their way into the stratosphere (most molecules decompose before they can cross into the stratosphere from the troposphere).
advertisement

6. Which one of the following is the correct formula of methylene dichloride?
a) ClCH = CHCl
b) ClC ≡ CCl
c) CH2Cl2
d) CH2(Cl) CH2Cl
View Answer

Answer: c
Explanation: As we can see below molecular diagram of methylene dichloride the correct molecular formula is CH2Cl2.organic-chemistry-questions-answers-polyhalogen-derivatives-q6

7. Central nervous system can be depressed by the use of which of the following:
a) Chloroform
b) Freon
c) Iodoform
d) DDT
View Answer

Answer: a
Explanation: Acute chloroform intoxication can cause depression of the central nervous system and may lead to death from lethal arrhythmias or respiratory arrest. Thus, the organic solvent is no longer in clinical use as an anaesthetic, but still plays a role in cases of suicide, homicide or inhalation for psychotropic effects.

8. How Benzene hexachloride (BHC) is used?
a) Insecticides
b) Fertilizers
c) Anaesthetics
d) Antiseptics
View Answer

Answer: a
Explanation: Benzene hexachloride. Benzene hexachloride (BHC), any of several stereoisomers of 1,2,3,4,5,6-hexachlorocyclohexane formed by the light-induced addition of chlorine to benzene. One of these isomers is an insecticide called lindane, or Gammexane.

9. Depletion of Ozone is believed to increase which of the following?
a) Population
b) Ultraviolet rays
c) Pollution
d) Greenery
View Answer

Answer: b
Explanation: Ozone layer depletion increases the amount of UVB that reaches the Earth’s surface. Laboratory and epidemiological studies demonstrate that UVB causes non-melanoma skin cancer and plays a major role in malignant melanoma development.

10. Which is the correct formula of Freon-12?
a) CCl2F2
b) CClF3
c) CHCl2F
d) CCl3F
View Answer

Answer: a
Explanation: As we can see below molecular diagram of Freon-12, the correct molecular formula is CCl2F2.organic-chemistry-questions-answers-polyhalogen-derivatives-q10
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Organic Chemistry.

To practice all areas of Organic Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn