Organic Chemistry Questions and Answers – Preparation of Benzaldehyde & Aromatic Ketones

«
»

This set of Advanced Organic Chemistry Questions and Answers focuses on “Preparation of Benzaldehyde & Aromatic Ketones”.

1. The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl chloride is called as which of the following?
a) Cannizzaro reaction
b) Wurtz reaction
c) Etard reaction
d) Reimer-Tiemann reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: The oxidation of toluene to benzaldehyde by chromyl chloride is called as Etard reaction.
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q1
advertisement

2. Benzaldehyde can be prepared by oxidation of toluene by which of the following reagent?
a) Acidic KMnO4
b) K2Cr2O7
c) CrO2Cl2
d) basic KMnO4
View Answer

Answer: c
Explanation: Benzaldehyde can be prepared by oxidation of toluene by CrO2Cl2.
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q2

3. The oxidation of benzyl chloride with lead nitrate gives which of the following compound?
a) Benzaldehyde
b) Benzyl alcohol
c) Benzoic acid
d) p-chlorobenzaldehyde
View Answer

Answer: a
Explanation: The oxidation of benzyl chloride with lead nitrate gives benzaldehyde as shown in given reaction. Pb(NO3)2 is a mild oxidizing agent so benzaldehyde is formed during the oxidation of benzyl chloride with Pb(NO3)2.
advertisement
advertisement

4. Which of the following is the commercial method of preparation of benzaldehyde?
a) Oxidation of toluene
b) Oxidation of benzyl chloride
c) Oxidation of benzyl alcohol
d) Etard reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: This involves the treatment of benzyl alcohol with dil. HNO3 or acidic potassium dichromate or chromic anhydride in acetic anhydride or with copper catalyst at 350o C. This process is used for commercial production of benzaldehyde.

5. Which of the following is the not a method of preparation of benzaldehyde?
a) Gattermann Koch synthesis
b) Etards reaction
c) Stephan’s reaction
d) Oxidation of secondary alcohol
View Answer

Answer: d
Explanation: Oxidation of secondary ketones is the method of formation of ketones not aldehydes.
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q5
advertisement

6. What reagents will be used in the preparation of benzaldehyde via Gattermann Koch synthesis?
a) Carbon dioxide and HCl
b) Carbon monoxide and HCl
c) Oxygen and H2SO4
d) Carbon monoxide and H2SO4
View Answer

Answer: b
Explanation: Benzene is converted into benzaldehyde by passing a mixture of carbon monoxide and HCl gas under high pressure into the ether solution of benzene in presence of anhydrous aluminum chloride and cuprous chloride.

7. Partial reduction of phenyl cyanide with stannous chloride and passing dry HCl gas in ether solution followed by hydrolysis of the aldimine stannic chloride with water to form benzaldehyde is called as which of the following method of preparation of benzaldehyde?
a) Gattermann Koch synthesis
b) Etards reaction
c) Stephan’s reaction
d) Gattermann reaction
View Answer

Answer: c
Explanation: Partial reduction of phenyl cyanide with stannous chloride and passing dry HCl gas in ether solution followed by hydrolysis of the aldimine stannic chloride with water to form benzaldehyde is called as Stephan’s reaction.
advertisement

8. Ozonolysis of styrene will lead leads to formation of benzaldehyde along which compound?
a) O2
b) H2O2
c) HCHO
d) H2O2 and HCHO
View Answer

Answer: c
Explanation: Ozonolysis of styrene will lead leads to formation of benzaldehyde H2O2 and HCHO.
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q8

9. Which of the following cannot be used in formation of benzaldehyde by Grignard reagent?
a) HCN
b) Carbon monoxide
c) Ethyl format
d) HNC
View Answer

Answer: c
Explanation: Reagents like carbon monoxide or HCN and ethyl format can be used for formation of benzaldehyde by Grignard reagent.
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q9
advertisement

10. What is the laboratory method for the formation of benzaldehyde?
a) Gattermann Koch synthesis
b) Etards reaction
c) Stephan’s reaction
d) Oxidation of benzyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Benzaldehyde conveniently prepared by boiling benzyl chloride with copper nitrate or lead nitrate solution in a current of carbon dioxide.

11. Formation of aromatic ketone forms from benzene by CH3COCl?
a) Friedal craft alkylation
b) Friedal craft dealkylation
c) Friedal craft acylation
d) Friedal craft hydroxyalkylation
View Answer

Answer: c
Explanation: Friedal craft acylation froms aromatic ketone. A proper choice of acid chloride here gives the desired ketone. The method works for all types of ketones though the bulkier aryl acid chlorides may require stronger / longer heating.

12. What will be the product for the given reaction?
a) Propanone
b) Acetophenone
c) Diphenylmethanone
d) Aliphatic and aromatic
View Answer

Answer: d
Explanation: Heating solid calcium salts of benzoic acid with those of any other carboxylic acid, except methanoic acid, gives the ketones in low yields.
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q12

13. What will be the product of the given reaction?
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q13
a) Propanone
b) Acetophenone
c) Diphenylmethanone
d) Aliphatic and aromatic
View Answer

Answer: b
Explanation: Aromatic ketones were efficiently prepared in good yields by the reactions of aryl bromides with n-BuLi, followed by the reactions with aromatic aldehydes or aliphatic aldehydes and the subsequent treatment with molecular iodine and K2CO3, in a one-pot method.

14. Which reactant can be used to form aromatic ketone for the following reaction?
advanced-organic-chemistry-questions-answers-q14
a) Arenes
b) Aldehyde
c) Alcohol
d) Terperens
View Answer

Answer: a
Explanation: Aromatic ketones were efficiently prepared in good yields by the reactions of arenes with n-BuLi, followed by the reactions with aromatic aldehydes or aliphatic aldehydes and the subsequent treatment with molecular iodine and K2CO3, in a one-pot method.

15. Aromatic ketones were synthesized from aromatic compounds via liquid‐phase oxidation at 60 °C and 1 atm over vanadium‐containing which catalyst?
a) MCM-41
b) MCM-48
c) ZSM-5
d) ZK-5
View Answer

Answer: a
Explanation: Aromatic ketones were synthesized from aromatic compounds via liquid‐phase oxidation at 60 °C and 1 atm over vanadium‐containing MCM‐41 catalysts using a batch reactor. The catalysts were prepared by direct hydrothermal (4V‐MCM‐41) and wet impregnation (9V/MCM‐41) methods.

16. Which of the following cannot be used as reactant in preparation of aromatic ketones from diazonium salt?
a) formaldoxime
b) Acetaldoxime
c) propionaldoxime
d) Terpernes
View Answer

Answer: d
Explanation: Diazonium salts react with formaldoxime, acetaldoxime, propionaldoxime, and acetaldehyde semicarbazone severally, under carefully controlled conditions, to give arylated derivatives which can be hydrolysed to aromatic ketones.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Organic Chemistry.

To practice advanced questions and answers on all areas of Organic Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter