Organic Chemistry Questions and Answers – Acid Chlorides

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Acid Chlorides”.

1. Which of the following is the name given to the given compound?
The following is the name given to the given compound Oxochloromethane
a) Acetyl chloride
b) Formyl chloride
c) Chloretone
d) Oxochloromethane
View Answer

Answer: b
Explanation: Formyl chloride is the organic compound with the formula HC(O)Cl.

2. Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid by which of the following?
a) Cl2, hv
b) SO2, Cl2
c) SOCl2
d) Cl2, H2O
View Answer

Answer: c
Explanation: Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid be SOCl2.
Benzoyl chloride is prepared from benzoic acid be SOCl2

3. When formic acid reacts with PCl5 it forms which of the following?
a) Formyl chloride
b) Acetyl chloride
c) Methyl chloride
d) Propionyl chloride
View Answer

Answer: a
Explanation: When formic acid reacts with PCl5 it forms formyl chloride.
HCOOH + PCl5 → HCOCl + POcl3 + HCl
Formic acid              Formyl chloride
advertisement
advertisement

4. Laboratory method for the preparation of acetyl chloride is which of the following?
a) CH3COOH + SOCl2→CH3COCl
b) CH3COOH + PCl3→CH3COCl
c) CH3COONa + PCl3→CH3COCl
d) CH3COONa + PCl3→CH5COCl
View Answer

Answer: a
Explanation: Acetyl chloride is produced in the laboratory by the reaction of acetic acid with chlorodehydrating agents such as SOCl2.

5. Which of the following gives benzoic acid on oxidation?
a) Chlorophenol
b) Chlorotoluene
c) Chlorobenzene
d) Benzyl chloride
View Answer

Answer: d
Explanation: Benzyl chloride gives benzoic acid on oxidation.
Benzyl chloride gives benzoic acid on oxidation
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube

6. What is the product D in the given reaction?
C6H5CCl3 + C6H5CO2H → 2 C6H5COCl + D
a) Cl2
b) H2O
c) HCl
d) H2
View Answer

Answer: c
Explanation: C6H5CCl3 + C6H5CO2H → 2 C6H5COCl + HCl
Benzoyl chloride is produced along HCl with from benzotrichloride using either water or benzoic acid.

7. What will be the product B in the given reaction?
2 C6H5COCl + H2O2 + 2 NaOH → B + 2 NaCl + 2 H2O
a) Chlorophenol
b) Chlorotoluene
c) Chlorobenzene
d) Benzyl peroxide
View Answer

Answer: d
Explanation: Benzoyl peroxide, a common reagent in polymer chemistry, is produced industrially by treating benzoyl chloride with hydrogen peroxide and sodium hydroxide:
2 C6H5COCl + H2O2 + 2 NaOH → (C6H5CO)2O2 + 2 NaCl + 2 H2O
advertisement

8. What is the product in the given reaction when benzyl chloride reacts with phenol?
The product in reaction when benzyl chloride reacts with phenol is Benzophenone
a) Chlorophenol
b) Benzophenone
c) Chlorobenzene
d) Benzyl peroxide
View Answer

Answer: b
Explanation: It undergoes the Friedel-Crafts acylation with aromatic compounds to give the corresponding benzophenones and related derivatives.
Friedel-Crafts acylation with aromatic compounds to give corresponding benzophenones

9. Which of the following is the product B when acid chloride reacts with alcohol?
RCOCl + R′OH → B + HCl
a) Chlorophenol
b) Ester
c) Ether
d) Acetyl chloride
View Answer

Answer: b
Explanation: Alcohols react with acyl chlorides to give esters:
RCOCl + R′OH → RCO2R′ + HCl
advertisement

10. For synthesis of carboxylic acid, the intermediate product needed is which of the following?
a) Acyl chloride
b) aryls
c) benzene
d) carboxylic acid
View Answer

Answer: a
Explanation: For synthesis of carboxylic acid, the intermediate product needed is acid chloride.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Organic Chemistry.

To practice all areas of Organic Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.