Organic Chemistry Questions and Answers – Chemical Properties of Ketones

«
»

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Chemical Properties of Ketones”.

1. Which of the following reaction is not shown by ketones?
a) reaction with HCN
b) reaction with NaHSO3
c) reaction with 2,4-Dinitrophenyl hydrazine
d) reaction with Fehling solution
View Answer

Answer: d
Explanation: Fehling’s can be used to distinguish aldehyde vs ketone functional groups. The compound to be tested is added to the Fehling’s solution and the mixture is heated. Aldehydes are oxidized, giving a positive result, but ketones do not react, unless they are alpha-hydroxy-ketones.
advertisement

2. The enol form of acetone, after treatment with D2O, gives which of the following product?
a)organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q2a
b)organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q2b
c)organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q2c
d) organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q2d
View Answer

Answer: b
Explanation: The enol form of acetone on treatment with D2O undergoes enolisation, deutration (addition of D2O) and dehydration (removal of H2O). The repeated enolisation, deutration and dehydration ultimately gives CD3.COCD3.organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q2e

3. Acetone reacts with HCN to form a cyanohydrin. It is an example of which type of reaction?
a) electrophilic addition
b) electrophilic substitution
c) nucleophilic addition
d) nucleophilic substitution
View Answer

Answer: c
Explanation: In the reaction, Acetone reacts with HCN to form a cyanohydrin, dissociated proton from HCN activates the carbonyl, which facilitates the nucleophilic attack of CN.

4. Which of the following has most acidic hydrogen?
a) 3-Hexaone
b) 2,4- Hexanedione
c) 2, 3-Hexanedione
d) 2, 5-Hexanedione
View Answer

Answer: b
Explanation: 2, 4-hexanedione (a 1, 3-diketone) has the most acidic hydrogen. This is because the carbanion left after the removal of H+ is resonance stabilised in this case. organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q4

5. Which of the following will fail to react with potassium dichromate and dilute sulphuric acid?
a) Ethyl alcohol (ethanol)
b) Acetaldehyde (ethanal)
c) Secondary propyl alcohol (2-propanol)
d) Acetone (propanone)
View Answer

Answer: d
Explanation: Acetone oxidise by K2Cr2O7 & conc. H2SO4 into carboxylic acid. It is not oxidised by dilute H2SO4.
advertisement

6. Which of the following reactions give benzophenone?
a) 2C6H6 + CCl4 + AlCl3 + H2O→
b) C6H6 + C6H5COCl + AlCl3
c) o−CH3C6H4COC6H5 + Heat→
d) o−HOOC−C6H4−COC6H5 + Cu260oC→
View Answer

Answer: b
Explanation: The C6H6 + C6H5COCl + AlCl3→ reaction is a Friedel craft acylation and the mechanism is as follow, which give benzophenone.organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q6

7. Which of the following statements regarding chemical properties of acetophenone are wrong?
I. It is reduced to methyl phenyl carbinol by sodium and ethanol
II. It is oxidised to benzoic acid with acidified KMnO4
III. It does not undergo iodoform electrophilic substitution like nitration at meta position
IV. It does not undergo iodoform reaction with iodine and alkali
a) I and II
b) II and IV
c) III and IV
d) I and III
View Answer

Answer: c
Explanation: It undergoes electrophilic substitution at m-position and also gives iodoform test.

8. The product(s) obtained via oxymercuration (HgSO4+H2SO4) of 1-butyne would be what?
a) CH3CH2COCH3
b) CH3CH2CH2CHO
c) CH3CH2CHO + HCHO
d) CH3CH2COOH + HCOOH
View Answer

Answer: a
Explanation: The product(s) obtained via oxymercuration (HgSO4+H2SO4) of 1-butyne would be what?) of 1-butyne is butan-2-one.organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q8

9. Benzophenone does not react with which of the following compound?
a) RNH2
b) SO3
c) NaOH
d) Na2CO3
View Answer

Answer: d
Explanation: Except Na2CO3 benzophenone react with rest of options.

10. The conversion of acetophenone to acetanilide is best accomplished by using which reaction?
a) Backmann rearrangement
b) Curtius rearrangement
c) Lossen rearrangement
d) Hofmann rearrangement
View Answer

Answer: a
Explanation: The conversion of acetophenone to acetanilide is best accomplished by using Backmann rearrangement.organic-chemistry-questions-answers-chemical-properties-ketones-q10
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Organic Chemistry.

To practice all areas of Organic Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn