Organic Chemistry Questions and Answers – Reaction Kinetics

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reaction Kinetics”.

1. For reaction system given below, volume is suddenly reduced to half of its value by increasing the pressure on it. If the reaction is of first order with respect to O2 and second order with respect to NO, what will be the change in the rate of reaction?
2NO(g) + O2(g) + 2NO2(g)
a) diminish to one-fourth of its initial value
b) diminish to one-eight of its initial value
c) increase to eight times of its initial value
d) increase to four times of its initial value
View Answer

Answer: c
Explanation:
The change in the rate of reaction is increased to eight times of its initial value

2. The rate law for a reaction between the substances A and B is given by rate = K[A]n [B]m. On doubling the concentration of A and halving the concentration of B. What will be the ratio of the new rate of the earlier rate of the reaction?
a) (\(\frac{1}{2}\))m+n
b) m+n
c) n-m
d) 2n-m
View Answer

Answer: d
Explanation:
The ratio of the new rate of the earlier rate of the reaction is 2n-m

3. Rate = If the volume of reaction vessel is suddenly reduced to \(\frac{1}{4}\)th of initial value. How new rate will be affected?
a) \(\frac{1}{10}\)
b) \(\frac{1}{8}\)
c) 8
d) 16
View Answer

Answer: d
Explanation:
Find how rate is affected if volume of reaction vessel is reduced to 14th of initial value
advertisement
advertisement

4. On which factor the rate constant of a reaction does not depend upon?
a) temperature
b) activation energy
c) catalyst
d) concentration of reactants and products
View Answer

Answer: d
Explanation: The rate constant of reaction does not depend on concentration of reactant & product (only on nature of reactant & product).

5. The rate of reaction, A + B Products, is given by the equation, r = k[A][B]. If B is taken in excess, what would be the order of reaction?
a) 2
b) 1
c) zero
d) unpredictable
View Answer

Answer: b
Explanation: A + B → Products
H = k[A][B] [if B is taken in large excess then according to pseudo first order reaction. B is taken as constant]. So, order = 1.

6. In a reaction, 2A2 + B2 → 2A2B, when the reactant A will disappear?
a) half the rate that B will decrease
b) the same rate that B will decrease
c) double the rate that A2B will form
d) twice the rate that B will decrease
View Answer

Answer: d
Explanation:
The reactant A will disappear when A is twice the rate that B will decrease
So, the reactant A will disappear when A is twice the rate that B will decrease.

7. The rate of reaction that does not involve gases, is not dependent on _____________
a) pressure
b) temperature
c) concentration
d) catalyst
View Answer

Answer: a
Explanation: The rate of reaction that does not involve gases does not depend on pressure.
advertisement

8. Which is not true for a second order reduction?
a) It can have rate constant 1 x 10-2 L mol-1 s-1
b) Its half-life is inversely proportional to its initial concentration
c) Time to complete 75% reaction is twice of half-life
d) T50 = 1/(ka⋅A0)
View Answer

Answer: c
Explanation:
Time to complete 75% reaction is twice of half-life for a second order reduction
but t75 = 3 * t50
So, option Time to complete 75% reaction is twice of half-life is wrong statement for n = 2.

9. The rate of decomposition of a substance increases concentration of substance at same temperature. Find out order of reaction.
a) 1
b) 2
c) 3
d) 0
View Answer

Answer: b
Explanation: Rate = k [A]α
R1 = k[A]n
R2 = k [1.5 A]n = 2.25 R1
k(1.5A)n = 2.25*k*[A]n
(1.5)n * [A]n = 2.25*[A]n
n log (1.5) = log (2.25)
n = 2.
advertisement

10. If a reaction is nth order the half-life period ________ of the initial concentration of the reactants.
a) is independent
b) varies inversely as (n-1)th power
c) varies inversely as nth power
d) varies directly as (n-1)th power
View Answer

Answer: b
Explanation: For nth order; The half-life period inversely as (n-1)th power of initial concentration of reactants So, varies inversely as (n – 1)th power.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Organic Chemistry.

To practice all areas of Organic Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

If you find a mistake in question / option / answer, kindly take a screenshot and email to [email protected]

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & discussions at Telegram SanfoundryClasses.