Organic Chemistry Questions and Answers – Prepartions of Glycols

«
»

This set of Organic Chemistry Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Prepartions of Glycols”.

1. Which of the following reagent can be used to carry out this synthesis of glycol?
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q1
a) Benedict reagent
b) Baeyer’s reagent
c) Barfoed reagent
d) Seliwanoff reagent
View Answer

Answer: b
Explanation: Cold dilute alkaline solution of Bayer’s reagent can be used to carry out this synthesis of glycol.
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q1a
advertisement

2. Which of the following is the industrial method of formation of glycol?
a) Hydroxylation of alkene by Bayer’s reagent
b) From 1,2-dibromoethane
c) Oxidation of ethylene and using Ag as catalyst
d) Ethylene treatment with HOCl
View Answer

Answer: c
Explanation: In the industrial preparation of ethylene glycol, ethylene (IUPAC name: ethene) is oxidized to ethylene oxide (IUPAC name: oxirane) using oxygen and a silver catalyst. Ethylene oxide is then reacted with water at high temperature or in the presence of an acid catalyst to produce ethylene glycol. Diethylene glycol is a useful by-product of this process.
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q2

3. Which type of product is formed when Cold dilute alkaline solution of Bayer’s reagent reacts with alkene?
a) Syn-glyol
b) Syn- and anti-geometry will not be there in glycol
c) Anti-glyol
d) Trans glycol
View Answer

Answer: a
Explanation: On hydroxylation product is formed when Cold dilute alkaline solution of Bayer’s reagent reacts with alkene is syn-glycol.
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q3
advertisement
advertisement

4. Which of the following statement is not true about preparation of alcohol?
a) French chemist Charles-Adolphe Wurtz (1817–1884) first prepared ethylene glycol in 1856
b) First synthesis of glycol was from “ethylene iodide” (C2H4I2) with silver acetate and then hydrolyzed the resultant “ethylene diacetate” with potassium hydroxide
c) It was synthesized from ethylene dichloride in Germany and used as a substitute for glycerol in the explosives industry
d) There is no biological process for the synthesis of glycol
View Answer

Answer: d
Explanation: Glycol can be synthesised biologically, example: The caterpillar of the Greater wax moth, Galleria mellonella, has gut bacteria with the ability to degrade polyethylene (PE) into ethylene glycol.

5. What will be the compound A which can be used to carry out this synthesis of glycol?
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q6
a) RCOR’
b) RCO2OH
c) RCHO
d) RCOOH
View Answer

Answer: b
Explanation: A peroxy acid can be used to carry out this synthesis of glycol as shown in below reaction.
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q5a
advertisement

6. What will be the catalyst A which can be used to carry out this synthesis of glycol?
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q6
a) Catalyst Cu, 200 – 400℃
b) Catalyst Pt, 100 – 200℃
c) Catalyst Ni, 200 – 400℃
d) Catalyst Ag, 200 – 400℃
View Answer

Answer: d
Explanation: Catalyst Ag at 200 – 400℃ can be used to carry out this synthesis of glycol as shown in below reaction.
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q6a

7. What will be the product A and B for the given reaction?
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q7
a) ethane, glycol
b) glycol, ethylene chlorohydrine
c) Ethylene chlorohydrine, glycol
d) ethan-1-ol, Glycol
View Answer

Answer: c
Explanation: The product A and B for the given reaction are Ethylene chlorohydrine and glycol respectively.
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q7a

advertisement

8. Which compound is used with 1,2- dibromoethane for the formation of glycol?
a) Na2CO3
b) NaHCO3
c) NaOH
d) CH3COONa
View Answer

Answer: a
Explanation: Na2CO3 compound is used with 1,2- dibromoethane for the formation of glycol, as shown in given reaction.
organic-chemistry-questions-answers-preaprations-glycols-q8

9. Which of the following is the most convenient and inexpensive method of formation of glycol?
a) Hydroxylation of alkene by Bayer’s reagent
b) From 1,2-dibromoethane
c) Oxidation of ethylene and using Ag as catalyst
d) Ethylene treatment with HOCl
View Answer

Answer: a
Explanation: The most convenient and inexpensive method of preparing a glycol in the laboratory is to react an alkene with cold dilute potassium permanganate, KMnO4. Yields from this reaction are often poor and better yields are obtained using osmium tetroxide, OsO4. However, this reagent has the disadvantages of being expensive and toxic.
advertisement

10. Which of the following is not a method of preparation of glycol?
a) Shell’s omega method
b) From carbon monoxide
c) From Dimethyl oxalate
d) From nitrogen
View Answer

Answer: d
Explanation: In the OMEGA process, the ethylene oxide is first converted with carbon dioxide (CO2) to ethylene carbonate. Ethylene glycol is produced from carbon monoxide in countries with large coal reserves and less stringent environmental regulations. Dimethyl oxalate can be converted into ethylene glycol in high yields (94.7%) by hydrogenation with a copper catalyst.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Organic Chemistry.

To practice all areas of Organic Chemistry, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Youtube | Instagram | Facebook | Twitter