Highway Engineering Questions and Answers – General Features of Highway Construction

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “General Features of Highway Construction”.

1. What is the first step in highway construction after paper work?
a) Surveying
b) Estimation
c) Bill of quantities
d) Evaluation
View Answer

Answer: a
Explanation: The first step after the office work in the highway design is surveying, after surveying the design is approved.
advertisement

2. The design of the highway should satisfy __________
a) Structural requirement
b) Drainage system
c) Economical
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: d
Explanation: The design of highway should satisfy economy, drainage and structural requirement.

3. The economical highway can be achieved by __________
a) Cheap aggregate
b) Good quality aggregate
c) Good aggregate and less transport cost
d) More transport cost and less quality aggregate
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum cost of aggregate doesn’t affect the highway cost, it is the transport cost which has a greater effect.

4. The embankment is constructed by using __________
a) Soil
b) Fly ash
c) GGBS
d) Bricks
View Answer

Answer: a
Explanation: The soil embankment is constructed by using the locally available soil, if not satisfied we can replace it by stronger soils.
advertisement

5. The embankment construction should always be __________
a) Above MSL
b) At MSL
c) Above HFL
d) below MSL
View Answer

Answer: c
Explanation: The embankment should always be constructed above HFL, as it may effect the pavement when floods occur if laid above MSL.

6. The part of pavement left over for drainage is called __________
a) Sub base
b) Footpath
c) Ken
d) Shoulder
View Answer

Answer: d
Explanation: The part which is left over for the water to drain off is called as shoulder, it may be paved or unpaved.

7. The raise of ground water reduces the capacity by __________
a) 66.66%
b) 51.33%
c) 50%
d) 75%
View Answer

Answer: c
Explanation: If the ground water raises to ground level, then the bearing capacity of the soil sub grade reduces to 50%.
advertisement

8. Embankment are laid __________
a) Above ground level
b) Below ground level
c) 3.0 m above ground level
d) 5.0m above foundation level
View Answer

Answer: b
Explanation: Most of the embankments are laid below the ground level by cutting and then filling.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn