Highway Engineering Questions and Answers – Road-side Development and Arboriculture

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Road-side Development and Arboriculture”.

1. The studies prepared for environmental studies are called __________
a) EIA
b) Environmental study
c) Environment assessment
d) Environment conservation
View Answer

Answer: a
Explanation: The EIA denotes the environmental impact assessment, in which the road side development is assessed based on the impact by using environment studies and environmental assessment.
advertisement

2. The pressing problems on the existing highway are __________
a) Encroachment
b) Ribbon development
c) Both encroachment and ribbon development
d) Traffic
View Answer

Answer: c
Explanation: Illegal encroachment and ribbon development are most common particularly in the rural areas, it’s very difficult in encroached areas for the development.

3. The number of factors to be considered during the road side development studies are __________
a) Three
b) Four
c) Five
d) Six
View Answer

Answer: d
Explanation: The factors include highway factors, highway traffic operation factors, maintenance aspects, road user amenities, road side plantation and general amenities.

4. The cross drainage structure of a highway is considered in which aspect?
a) Highway factors
b) Highway traffic factors
c) Maintenance aspects
d) Road user amenities
View Answer

Answer: a
Explanation: The cross drainage structure is considered in the highway factors which includes the geometry and drainage works, highway traffic and road users are also benefitted by the drainage system.

5. The compensation for loss of land in agricultural areas should be paid __________
a) During the planning stage
b) Before construction of highway
c) After completion of the highway
d) Not required
View Answer

Answer: b
Explanation: As farmers have only agricultural land for their living, the compensation should be paid well before the construction of the highway project.
advertisement

6. The point that should not be considered for a better highway is?
a) Smooth alignment
b) Small right of way
c) Flat slopes
d) Suitable plantation
View Answer

Answer: b
Explanation: The right of way for a national highway should be wide enough and it should be available for further expansion, flat slopes with camber and smooth alignment and trees for plantation are the best alignment.

7. The planting of trees along road side is called __________
a) Arboriculture
b) Geometry design
c) Green belt
d) Garden
View Answer

Answer: a
Explanation: The planting of the trees along the road side is called as arboriculture, in few cities like Visakhapatnam, Andhra Pradesh a green belt is maintained and garden is also provided but the planting of trees is called arboriculture.

8. The trees in urban areas are provided for __________
a) Beauty and landscape
b) For fruits
c) To provide shade
d) To provide a cool weather
View Answer

Answer: a
Explanation: In urban areas most of the trees can’t provide shade due to the place restriction, but most of them provide beauty, shade can’t be expected till 20 years and fruits are not edible in a polluted zone.

9. What is the desirable distance for a tree from the carriage way?
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum desirable distance from the edge of the pavement is 2.5m and 12m from the centre of the pavement.

10. The number of trees required for 1 km of length in nursery are __________
a) 100
b) 150
c) 180
d) 270
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum number of the trees required in the new avenue of a nursery for one kilometre length are 270 in new avenue and 150 in old, 100 and 150 in new and old sites respectively.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn