Highway Engineering Questions and Answers – Hydrologic Analysis

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydrologic Analysis”.

1. The design aspects of the surface drainage system are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The design aspects are classified into hydrological and hydraulic analysis, these two are the important aspects of drainage system.
advertisement

2. What is the objective of hydrological analysis?
a) Estimate maximum quantity of water
b) Design
c) Maintenance
d) Repair of CD structural defects
View Answer

Answer: a
Explanation: The main aim of hydrological analysis is to estimate the maximum quantity of the water reaching the pavement.

3. The portion of water which flows on surface is called __________
a) Run off
b) Catchment
c) Percolated water
d) Storm water
View Answer

Answer: a
Explanation: The portion of the water flowing on the surface after percolation into the ground and remaining on surface is called run off.

4. The factors not affecting run off is?
a) Intensity of soil
b) Type of soil
c) Topography of soil
d) Type of road
View Answer

Answer: d
Explanation: The run off is not afford by type of road, in national highway and state highway there may not be having more run off but they don’t affect the runoff.

5. The number of steps followed for surface drainage system is __________
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer:d
Explanation: The four steps include collection, finding the drainage, determine the run off and to estimate peak quantity.
advertisement

6. The rational formula is __________
a) Q=CiA
b) Q=ki
c) Q=AV
d) Q= CA
View Answer

Answer: a
Explanation: The rational formula is given by Q=CiA where, Q is the run off, C is the run off coefficient and A is the area of the drainage.

7. The value of C is taken as ____ for bitumen pavements.
a) 1
b) 2
c) 0.9
d) 0.95
View Answer

Answer: c
Explanation: The run off coefficient may be taken as 0.9 for bitumen and CC pavements, as in these pavements water is drained off very easily.

8. What is the minimum velocity required in drainage to maintain flow?
a) Self cleaning velocity
b) Sewage velocity
c) Gradient velocity
d) Maximum velocity
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum velocity in which the water can flow with out any pressure is called as self cleaning velocity.

9. The area of the drainage is expressed in __________
a) 10 sq.km
b) 100 sq.km
c) 1000 sq.km
d) 10000 sq.km
View Answer

Answer: c
Explanation: The drainage area is calculated for every 1000 sq.km for the drainage area present in the locality.

10. For a bitumen pavement calculate the discharge in m3/sec if intensity of the rainfall is 40 mm/sec and area of drainage is 100 m2.
a) 360
b) 36
c) 3.6
d) 0.36
View Answer

Answer: c
Explanation: Q=CiA
Q=0.9*40*100
Q=3.6m3/sec.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn