Highway Engineering Questions and Answers – Stone Aggregates – 1

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stone aggregates – 1”.

1. If the load value at 2.5mm penetration in CBR is 190kg and the load for 5.0mm penetration is 48kg, then the CBR value at 5 mm penetration is?
a) 4.6
b) 4.4
c) 4.3
d) 4.1
View Answer

Answer: b
Explanation: CBR value at 5.0mm penetration=48*190/2055
=4.4%
advertisement

2. The plate bearing test is used to evaluate __________
a) Modulus of sub grade reaction
b) Modulus of sub base reaction
c) Modulus of base reaction
d) Modulus of pavement
View Answer

Answer: a
Explanation: The plate bearing test is used to evaluate the modulus of subgrade reaction “k” which is used in westergards analysis.

3. If the shear strength of the non-cohesive soil is 84KN/m2 and angle of friction is 30 degrees, then the normal strength in KN/m2 is?
a) 140
b) 141
c) 143
d) 145
View Answer

Answer: d
Explanation:
S=c+σtanθ
84=σtan30
σ=145

4. Stone aggregate do not have to resist __________
a) Weathering effect
b) Traffic load
c) Wheel load stress
d) Soil load
View Answer

Answer: d
Explanation: Stone aggregate do not have to resist the soil load as they are transferred by foundation only, weathering traffic and wheel load are directly experienced by aggregates.

5. Sand obtained from river is used as __________
a) Course aggregate
b) Fine aggregate
c) Filling materials
d) Substitute
View Answer

Answer: b
Explanation: Sand obtained from river is used as fine aggregate as it can be used to fill the voids in the concrete, coarse aggregate is obtained from the rock, sand is not used as filling material but stone dust can be used if sand is not available.
advertisement

6. Soft aggregates are used in __________
a) Lower layers
b) Upper layers
c) Everywhere in the pavement
d) Depends on the material
View Answer

Answer: a
Explanation: Soft aggregates cannot resist the weathering action and wheel load of the vehicle, so they are preferred in lower layers, as they are impacted directly.

7. Which of the following is a soft aggregate?
a) Brick
b) Gravel
c) Clay
d) Silt
View Answer

Answer: a
Explanation: Bricks are not actually aggregates, but the crushed bricks or over burnt bricks are used as aggregates in pavement they are not so hard as the hard aggregate.

8. Impact value is used to measure?
a) Hardness
b) Toughness
c) Wheel load
d) Strength
View Answer

Answer: b
Explanation: The impact value of an aggregate is used to measure its toughness; if it is tough then it has a low impact value, hardness is for resistance to abrasion, strength is resistance to crushing.

9. The capability of aggregate to resist more weathering action and wheel load is called __________
a) Hardness
b) Toughness
c) Durability
d) Angularity
View Answer

Answer: c
Explanation: Durability is the period till which the aggregate can resist the weathering action and other loads, hardness is the resistance to abrasion and toughness is the resistance to impact.
advertisement

10. If the aggregates are exceptionally strong then they are having impact value which is?
a) Less than 10
b) Less than 15
c) Less than 30
d) Greater than 30
View Answer

Answer: a
Explanation: The aggregates which have a less impact value are exceptionally tough, but normally the aggregate upto 30% impact value can be used.

11. The skid number for highways should not be less than __________
a) 55
b) 45
c) 35
d) 25
View Answer

Answer: a
Explanation: The skid number for highways should not be less than 55 for national highways to ensure smooth ride, if it is less than 55 then suitable precautions have to be taken.

12. The specific gravity for aggregates should be within the range of __________
a) 2.5-2.8
b) 2.6-2.9
c) 2.4-2.6
d) 2.2-2.6
View Answer

Answer: b
Explanation: The specific gravity for aggregates should be within the range of 2.6-2.9 for pavement construction purposes.

13. The crushing value of the aggregate determines its __________
a) Hardness
b) Strength
c) Toughness
d) Durability
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance to crushing is referred as strength, whereas the resistance to abrasion is called hardness.
advertisement

14. The flakiness index for surface dressing should not exceed __________
a) 15%
b) 25%
c) 35%
d) 45%
View Answer

Answer: b
Explanation: The flakiness index for aggregates that are used in the pavement surface dressing should not exceed 25%, but in any case combined flakiness and elongation index should never exceed 30%.

15. The sum of flakiness index and elongation index should not exceed __________
a) 15
b) 20
c) 30
d) 40
View Answer

Answer: c
Explanation: IRC recommends the combined flakiness and elongation index not to exceed 30%. for the aggregate that should be used in a highway.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn