Highway Engineering Questions and Answers – Transportation Introduction

»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Transportation Introduction”.

1. The main objective of transportation is?
a) Economical transport of goods
b) Economical transport of passengers
c) To generate revenue
d) Safe economical and efficient transport of goods and passengers
View Answer

Answer: d
Explanation: The main objective of a good transportation system is to provide safe economical, efficient transportation for the facility of passengers and the transport of goods.
advertisement

2. The factors influencing the cost of transportation are?
a) Supply
b) Demand
c) Both supply and demand
d) Cost of land
View Answer

Answer: c
Explanation: Increased productivity of various items such as agricultural and their distribution can lower the cost of products. The cost of transportation substantially reduces prices.

3. Which is the most flexible type of transportation available?
a) Roadway
b) Railway
c) Waterway
d) Airway
View Answer

Answer: a
Explanation: The other 3 types of transport systems have to depend upon the roads to reach their destination point from the terminals that is railway station, harbours and airports.

4. The transportation system that requires a low initial investment among the following is?
a) Roadway
b) Railway
c) Harbour
d) Airport
View Answer

Answer: a
Explanation: The Roadway requires a cheaper initial investment when compared to the other 3 networks and it is the only system that provides equal facility for everyone in the society.

5. The PMGSY aims to connect all villages under a population of 500 by which year?
a) 2003
b) 2004
c) 2005
d) 2007
View Answer

Answer: d
Explanation: The PMGSY aims to connect all the villages of the population above 1000 by 2003 and population below 500 by 2007 it later became a part of bharat nirman programme.
advertisement

6. The road density in India in km per 100 sq. km land area in 2008 is?
a) 100
b) 110
c) 129
d) 150
View Answer

Answer: c
Explanation: The road density is the mean length of state roads per 100km2 so it is highly uneven in India.

7. The PMGSY was launched in the year?
a) 2000
b) 2002
c) 2003
d) 2004
View Answer

Answer: a
Explanation: The PMGSY was launched in the year 2000. The main aim of this program was to connect the rural roads by the year 2007.

8. The current road length in India is in which position in the world?
a) 1st
b) 2nd
c) 3rd
d) 4th
View Answer

Answer: b
Explanation: The total roadway length in India is around5, 532,482km in march 2015 which is the 2nd largest network in the world.

9. The current highway development works in India are undertaken by?
a) NHAI
b) Govt. of India
c) State governments
d) NHDP
View Answer

Answer: a
Explanation: The highway works all across the country are undertaken by NHAI, It was formed in 1988 and it has mandate to follow all the NHDP (national highway development program) which is implemented in phases.

10. The scope of highway engineering is divided into how many parts.
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The scope of highway engineering is divided into 2 parts called phases and details. In these phases overall review is given and in the details it is planned in detail.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn