Highway Engineering Questions and Answers – Factors affecting Design and Performance of CC Pavements

«
»

This set of Highway Engineering online quiz focuses on “Factors affecting Design and Performance of CC Pavements”.

1. What is the gap provided in slabs?
a) 20 mm
b) 30 mm
c) 35 mm
d) 40 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The slabs are provided with a gap of usually 20 mm for expansion in summer season.
advertisement

2. The stress in pavement changes __________
a) Daily
b) Seasonally
c) Annually
d) Depends on pavement
View Answer

Answer: a
Explanation: The stress in pavement changes daily according to the temperature on surface, actually it changes every minute but we can’t calculate it for every minute so assumption is taken it changes daily.

3. The spacing of joint depends on __________
a) Type of joint
b) Type of construction
c) Type of material
d) Same for all joints
View Answer

Answer: a
Explanation: The spacing between the two joints depends on the type of joint, it may be 4.5 m for longitudinal and 3.5 m for transverse joint.

4. How many factors contributing to the flexural stress of a pavement?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The most influence factors are wheel load and temperature stress in rigid pavement.

5. The life span of a rigid pavement depends on __________
a) Magnetic action
b) Frictional action
c) Location of loading
d) Seasonal change
View Answer

Answer: c
Explanation: The life span of most of the pavement is dependent on the location of loading of the wheel.
advertisement

6. The term ‘a’ denotes?
a) Radius of wheel
b) Radius of the area of contact
c) Radius of the equivalent area of contact
d) Radius of axle
View Answer

Answer: c
Explanation: The term ‘a’ denotes the radius of equivalent area of contact, which indicates the value of the radius of wheel in which that is in contact.

7. The stresses are found in how many places of rigid pavement?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The stresses are found in three parts of pavement they are interior, edge and corner.

8. What is the maximum fatigue ratio of rigid pavement?
a) 0.45
b) 0.65
c) 0.8
d) 0.9
View Answer

Answer: d
Explanation: For a rigid pavement the fatigue ratio of the pavement is 0.45 to 0.9, in any case the value should not exceed 0.9.

9. The ratio of flexibility strength applied due to a load and the flexural stress is called __________
a) Stress ratio
b) Strain ratio
c) Stress and strain ratio
d) Bulk modulus
View Answer

Answer: a
Explanation: The ratio of flexibility strength due to a load and it’s original flexural strength is called stress ratio.
advertisement

10. There will be no fatigue if stress ratio is kept below __________
a) 0.44
b) 0.50
c) 0.70
d) 0.9
View Answer

Answer: a
Explanation: If the stress ratio is kept below 0.44, then there is no chance of fatigue, so the pavement is designed at a stress ratio of less than 44%.

11. The design load is taken as __________
a) 15th percentile load
b) 85th percentile load
c) 98th percentile load
d) 99th percentile load
View Answer

Answer: c
Explanation: The load considered is 98th percentile load which is exceeded only by 2.0% of vehicles.

12. The load safety factor assumed is __________
a) 1
b) 1.2
c) 1.5
d) 1.6
View Answer

Answer: b
Explanation: The load safety factor is assumed as 1.2 for HCV, it may be even higher if it is an undivided pavement.

13. No warping stress is developed if the temperature __________
a) Constant
b) Less than normal
c) More than normal
d) Changes frequently
View Answer

Answer: a
Explanation: The temperature must remain the same at both top and bottom of the slab to prevent warping stress.
advertisement

14. Proximity to sea contributes to __________
a) Warping stress
b) Seasonal stress
c) Climatic factor
d) Weathering factor
View Answer

Answer: c
Explanation: The proximity to sea contributes to the corrosion which is considered as a factor in the climate changes.

15. The maximum stress in summer by pavement is experienced at __________
a) Morning
b) Mid noon
c) Evening
d) Night
View Answer

Answer: b
Explanation: The most worst stress is experienced in the pavement at mid noon usually in summer it is very high.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn