Highway Engineering Questions and Answers – Hydraulic Design

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hydraulic Design”.

1. The side drains and partially filled culverts are designed on the basis of ___________
a) Open channel flow
b) Hydrological analysis
c) Pavement geometry
d) Run off
View Answer

Answer: a
Explanation: The partially filled culverts and side drains are designed on the basis of the open channel flow.
advertisement

2. The continuity equation is given by __________
a) Q=KiA
b) Q=AV
c) Q=A/V
d) Q=AV2
View Answer

Answer: b
Explanation: The continuity equation is given by Q=AV, where A is the area and v is the allowable velocity.

3. The desirable velocity for sand and silt are __________
a) 0.2m/second
b) 0.5 m/second
c) 0.7 m/second
d) 0.9 m/second
View Answer

Answer: b
Explanation: The desirable velocity for the silt and sand is 0.3 to 0.5 m/second.

4. The discharge in m3/sec for a surface drainage of 100 m2 and a velocity of 5 m/second is?
a) 5
b) 50
c) 500
d) 0.5
View Answer

Answer: c
Explanation: Q=AV
Q=100*5
Q=500 m3/sec.

5. The roughness coefficient is assumed in __________
a) Chezys formula
b) Manning’s formula
c) Heigen poiuselles equation
d) Continuity equation
View Answer

Answer: b
Explanation: The roughness coefficient is a constant for different types of materials, and it is assumed in Manning’s formula.
advertisement

6. The hydraulic radius is given by __________
a) A/P
b) P/A
c) PA
d) A+P
View Answer

Answer: a
Explanation: The hydraulic radius is the ratio of wetted area and wetted perimeter.

7. What is the maximum value of Manning’s coefficient for soil with heavy vegetation?
a) 0.1
b) 0.2
c) 0.3
d) 0.4
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum value of the Manning’s coefficient for the soil with heavy vegetation is 0.1.

8. The total time for inlet flow and flow along the drain is given by __________
a) T1+T2
b) T1T2
c) T1/T2
d) T1-T2
View Answer

Answer: a
Explanation: The total time duration of the inlet flow and flow of the drainage is the sum of both the times.

9. If the depth of a trapezoidal section is 0.50 m and free board is 0.15 m, then the total depth is?
a) 0.35 m
b) 0.65 m
c) 0.50 m
d) 0.15 m
View Answer

Answer: b
Explanation: The total depth is the sum of both the depth and free board provided
d=0.50+0.15
d=0.65m.
advertisement

10. The time of flow in minutes for a longitudinal drain of 400 m and with a velocity of 0.8 m/sec is?
a) 6.33
b) 7.33
c) 8.33
d) 9.33
View Answer

Answer: c
Explanation: The time of flow=L/V
T=400/(0.8*60)
T=8.33 mins.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn