Highway Engineering Questions and Answers – Special Problems in Soil Stabilization Work

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Special Problems in Soil Stabilization Work”.

1. How many types of challenges are encountered in bitumen stabilisation?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The major problems are choice of stabilisation, design mix and thickness of layer.
advertisement

2. The final choice of stabilisation technique is based on __________
a) Labour
b) Material
c) Equipment
d) Cost
View Answer

Answer: d
Explanation: Though all the equipment, labour and materials are equally important, the final factor is cost.

3. The flexural strength is based on __________
a) IRC
b) Plate test
c) CBR
d) Shear
View Answer

Answer: c
Explanation: The most commonly used method for testing the strength of the flexible pavement.

4. The mix design should take into consideration is?
a) Stability
b) Durability
c) Stability and durability
d) Age
View Answer

Answer: c
Explanation: The mix should take into consideration, the stability and durability requirements, strength is also equally important.

5. The modification factor used in base course thickness is called __________
a) Granite equivalence
b) Gravel equivalence
c) Sand equivalence
d) Soil equivalence
View Answer

Answer: b
Explanation: In the thickness of the pavement layer the mix can’t be designed directly, so it needs some factor which is called equivalence factor.
advertisement

6. The colloidal content in BC soils can be up to __________
a) 20%
b) 30%
c) 40%
d) 50%
View Answer

Answer: d
Explanation: The colloidal content in the soil may be up 50%, which is an undesirable property for pavement.

7. What is the shrinkage limit value in BC soil?
a) 0%
b) 9%
c) 15%
d) 16%
View Answer

Answer: c
Explanation: The BC soils have a less shrinkage limit value from 10% to 15 %, which is a very high value, whereas in sand and silt they don’t exist.

8. The cement content required for BC soil is __________
a) High
b) Very high
c) Low
d) Very low
View Answer

Answer: b
Explanation: The cement content required for the cement is 15 to 25%, so it is not advisable to directly stabilize with cement.

9. The desert sand is __________
a) Strong
b) Weak
c) Normal
d) Unfit for pavements
View Answer

Answer: b
Explanation: The sand in the desert is very huge and non availability of water is a major problem in the desert, and desert sand is very less stable, hence suitable stabilisation should be done.
advertisement

10. The water content in the emulsion is about __________
a) 10%
b) 20%
c) 30%
d) 40%
View Answer

Answer: d
Explanation: The emulsion in the mix consists of 40% of water, hence it is used for stabilisation of desert sand.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn