Highway Engineering Questions and Answers – Rigid Pavements-Components and their Functions

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Rigid Pavements-Components and their Functions”.

1. The PQC denotes __________
a) Paved quality cement
b) Paved quality concrete
c) Pavement quality concrete
d) Paved quantity cement
View Answer

Answer: c
Explanation: The PQC denotes the pavement quality concrete which is used in rigid pavement.
advertisement

2. The layer not required in cement road is __________
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface
View Answer

Answer: c
Explanation: The base course may be required but in cement road it is not mandatory, it is better if it is provided.

3. The cement slab is provided with __________
a) Long joints
b) Longitudinal joints
c) Transverse joints
d) Both Longitudinal and transverse joints.
View Answer

Answer: d
Explanation: A cement slab is provided with both the longitudinal and transverse joints in both the direction as a slab is not laid at a stretch, it may be useful for identification.

4. The soil sub grade design is done by __________
a) Plate bearing test
b) CBR
c) Plate load test
d) Shear test
View Answer

Answer: a
Explanation: The most commonly used test is plate bearing test which was developed by Westergard.

5. Failure in rigid pavement occurs due to __________
a) More compaction
b) Less compaction
c) More load
d) Less load
View Answer

Answer: b
Explanation: The greater compaction effort does not lead to any loss but if the compaction is less then there may be a failure.
advertisement

6. What is the size of particles preferred in GSB layer of pavement?
a) 0.075 mm
b) 0.150 mm
c) 0.300 mm
d) 0.600 mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The size of aggregate used in pavement GSB layer should be 0.075mm and have 5% fines.

7. What is the failure in GSB layer of rigid pavement?
a) Pumping
b) Blowing
c) Pumping and blowing
d) Fatigue
View Answer

Answer: c
Explanation: The most commonly found failure in the GSB layer is pumping and blowing, these failure mainly take place due to the water.

8. The drainage layer of pavement can __________
a) Increase the pavement life
b) Decrease the pavement life
c) Increase the pavement thickness
d) Decrease the pavement thickness
View Answer

Answer: a
Explanation: The pavement thickness is constant and does not depend on granular sub base layer and if maintained properly it can increase the life span.

9. The base course uses __________
a) RCC
b) Wet lean concrete
c) Dry lean concrete
d) Heavy weight concrete
View Answer

Answer: c
Explanation: The most commonly used concrete for base is high quality concrete of lean concrete.
advertisement

10. The spacing between construction joints in rigid pavement is?
a) 4.5 m
b) 5.0 m
c) 5.5 m
d) 6.0 m
View Answer

Answer: b
Explanation: The spacing between construction joints in rigid pavement is formed for expansion and contraction of pavement which is 5.0 m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn