Highway Engineering Questions and Answers – Alignment of Hill Roads – 2

«
»

This set of Highway Engineering Assessment Questions and Answers focuses on “Alignment of Hill Roads – 2”.

1. The alignment of hill roads is divided into how many stages?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The alignment of hill road is divided into three stages namely reconnaissance, trace cut and detailed survey.
advertisement

2. The general route for alignment is selected during __________
a) Reconnaissance
b) Trace cut
c) Detailed survey
d) Detailed project report
View Answer

Answer: a
Explanation: The general route for the alignment is selected during the reconnaissance survey and after any problem is found it is modified later.

3. The bench marks are fixed during the __________
a) Preliminary survey
b) Reconnaissance
c) Detailed survey
d) After detailed project report
View Answer

Answer: c
Explanation: The bench marks are fixed and longitudinal and cross section are obtained during the detailed survey.

4. What is the strip length to be surveyed on the straight alignment?
a) 5 m
b) 10 m
c) 15 m
d) 30 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The strip length required to be surveyed on the straight paths is 15 m and on curves it is 30 m.

5. What is the speed limit on the national highway on hill road in Kmph?
a) 60
b) 50
c) 40
d) 30
View Answer

Answer: b
Explanation: The speed limit on the national highway for hill road is 50 Kmph and on curves it is 30 Kmph, in plain rotary it is 40 Kmph and on plain it is 60 Kmph.
advertisement

6. What is the minimum right of way distance in exceptional cases?
a) 7 m
b) 5 m
c) 3 m
d) 4 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum right of way required is 5 m but in exceptional cases it should be 3 m, it is good if it is 7m.

7. The pavement width for a single lane road on a hill is __________
a) 3.5 m
b) 3.75 m
c) 7.0 m
d) 7.5 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The pavement width required for a single lane pavement is 3.75 m and 7 m for two lanes, on the national highway it is 7.5m.

8. The flatter camber may be provided if the road has a longitudinal gradient greater than __________
a) 1 in 40
b) 1 in 35
c) 1 in 30
d) 1 in 20
View Answer

Answer: d
Explanation: The flatter camber may be provided if the longitudinal gradient is greater than 1 in 20, if it is 1 in 30 or 1 in 45, then a cross slope may be provided.

9. The camber for the earth roads should be never less than __________
a) 4%
b) 3.75%
c) 3.5%
d) 3.0%
View Answer

Answer: d
Explanation: The camber value recommend for the earth roads in hill alignment is 3.0 to 4.0%, so it should be never less than 3.0%.it may vary depending on the type of road like for bitumen it is 4.0%.
advertisement

10. What is the stopping sight distance for a speed limit of 50 Kmph?
a) 30 m
b) 40 m
c) 60 m
d) 120 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The stopping sight distance as recommended by IRC is 60 m for a speed of 50 Kmph, for the value of 40,30 the SSD is 40m and 30 m, 120 m is the ISD.

11. What is the intermediate sight distance for a speed limit of 50 Kmph?
a) 120 m
b) 60 m
c) 40 m
d) 30 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The intermediate sight distance is equal to twice the stopping sight distance.

12. What is the maximum super elevation on snow bound area?
a) 3.0%
b) 5.0%
c) 7.0%
d) 10.0%
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum permissible slope is 10% in hill roads, but in snow area it is 7.0% only.

13. The minimum sufficient straight distance between the transitional ends for reverse curves is __________
a) 3.0 m
b) 5.0 m
c) 9.0 m
d) 12.0 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum distance between the two transitional ends for reverse curves is 9.0 m.
advertisement

14. The absolute minimum radius of the curve in snow bound area is __________
a) 60 m
b) 70 m
c) 80 m
d) 90 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum absolute radius of the snow bound area as recommended by IRC is 60 m, it may be up to 90 m depending on the area.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering Assessment Questions, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn