Highway Engineering Questions and Answers – Soil Stabilized Roads

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Soil Stabilized Roads”.

1. How many objectives of soil stabilised roads?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: There are two objectives of soil stabilised roads, they are to achieve roads with low cost and upgrading of existing roads.
advertisement

2. What is the biggest drawback in India for laying roads?
a) Limited roads
b) Limited resources
c) Limited finance
d) Limited labour
View Answer

Answer: c
Explanation: The biggest problem in developing countries like India is limited finance, so it takes a lot of time.

3. The stabilisation of roads is not done in __________
a) Sub grade
b) Base
c) Sub base
d) Surface Layer
View Answer

Answer: d
Explanation: The stabilisation of roads is not done in the surface layer of the pavement, because it is made of bitumen or concrete, so stabilization cannot be done.

4. The subgrade thickness is compacted to __________
a) 200 mm
b) 300 mm
c) 400 mm
d) 500 mm
View Answer

Answer: d
Explanation: For national highway and important roads the thickness is compacted to 500 mm and for village road it may be lesser.

5. The soil stability is not so good in __________
a) Black cotton soil
b) Gravel
c) Sand
d) Boulders
View Answer

Answer: a
Explanation: The black cotton soil is useful for agriculture, but not so good for pavement as it swell on absorption of the water and retain them as they are suitable for agriculture, plants grow very well in black cotton soil.
advertisement

6. The more thickness of the excavation will lead to __________
a) More stability
b) Less stability
c) Increase of cost
d) Decrease of cost
View Answer

Answer: c
Explanation: The more thickness of the excavation will lead to more labour charge, which lead to more cost.

7. The PMGSY aims to connect __________
a) Highway
b) Cities
c) Towns
d) Villages
View Answer

Answer: d
Explanation: The PMGSY was launched to connect the villages all across the country from north to south and east to west by linking them with a nearby city.

8. The construction of soil stabilised roads is possible in __________
a) High volume roads
b) Highway
c) Village road
d) Low volume roads
View Answer

Answer: d
Explanation: The soil stabilised roads can be used in places where the volume of traffic is very low.

9. The black cotton soil is replaced in which roads?
a) Highway
b) Low volume road
c) Street road
d) Village road
View Answer

Answer: a
Explanation: The priority is maximum given to the highway for laying roads, and if soil is not suitable then it is replaced.

10. What is the most commonly used material for stabilisation of soils?
a) Cement
b) Lime
c) Heating
d) Chemicals
View Answer

Answer: a
Explanation: If there is no chance for soil replacement or its very costly then cement stabilised soil is used.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn