Highway Engineering Questions and Answers – Flexible Pavement Design Method – 2

«
»

This set of Highway Engineering online test focuses on “Flexible Pavement Design Method – 2”.

1. The heavy commercial vehicles are considered if their weight exceeds __________
a) 3.0 t
b) 4.0 t
c) 5.0 t
d) 6.0 t
View Answer

Answer: a
Explanation: The HCV are used to study the pavement design if their weight exceeds 3 tonnes.
advertisement

2. Axle load studies are carried out on a minimum sample of __________
a) 10%
b) 15%
c) 20%
d) 25%
View Answer

Answer: c
Explanation: The minimum sample size of axle load considered in India is 20%.

3. The overlay design is laid for a maximum life span of __________
a) 5 years
b) 7 years
c) 9 years
d) 10 years
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum life span of an overlay design is 10 years, it may be also 5 years for small roads.

4. What is the most commonly used overlay?
a) Flexible over rigid
b) Rigid over flexible
c) Flexible over flexible
d) Rigid over rigid
View Answer

Answer: c
Explanation: The most commonly used overlay is flexible over flexible, rigid over flexible and rigid over rigid are also used but flexible is the most preferred and used pavement.

4. The average vehicles considered for pavement studies are __________
a) 150
b) 1500
c) 150 to 1500
d) 15000
View Answer

Answer: c
Explanation: The commercial vehicles per day are considered as 150 to 1500 for pavement design studies.
advertisement

5. The VDF of a lane if the CVPD is greater than 1500 in plain terrain is?
a) 4.5
b) 2.5
c) 3.0
d) 4.0
View Answer

Answer: a
Explanation: The VDF in plain terrain is 4.5 if the CVPD is greater than 1500, it mainly depends on the commercial vehicle and terrain.

6. The VDF in hilly terrain for CVPD less than 1500 is?
a) 1
b) 1.5
c) 2.0
d) 2.5
View Answer

Answer: b
Explanation: The VDF in hilly terrain is less than that in plain and rolling terrain so it is 1.5, because hill roads don’t have traffic as plain terrain.

7. The depth of rutting criterion is obtained by __________
a) Micro strain
b) Macro strain
c) Traffic
d) Elasticity modulus
View Answer

Answer: a
Explanation: Based on research the rutting criterion depends on the vertical strain on sub grade, which is responsible for developing cracks.

8. The lane distribution factor on undivided roads with single lane carriage way is __________
a) 0.5
b) 1
c) 1.5
d) 2
View Answer

Answer: b
Explanation: The lane distribution factor is assumed as 1 on an undivided road with single carriage way.

9. The least lane distribution factor value is least for __________
a) Single lane
b) Double lane
c) Three lanes
d) Four lanes
View Answer

Answer: d
Explanation: The least lane distribution factor is least for four lane highway which is 0.45, because any vehicle can move in it’s own lane and is independent so it is less.
advertisement

10. The joint filling sand should have fines are __________
a) 75 microns
b) 85 microns
c) 95 microns
d) 100 microns
View Answer

Answer: a
Explanation: The joint filling sand should have passed 2.36 mm and fines should pass 75 microns to be used in highway construction.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering for online tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn