Highway Engineering Questions and Answers – Geometric Design of Highways

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geometric Design of Highways”.

1. The design of horizontal and vertical alignments, super elevation, gradient is worst affected by ___________
a) Length of vehicle
b) Width of vehicle
c) Speed of vehicle
d) Height of vehicle
View Answer

Answer: c
Explanation: All the geometric design features are worst affected by velocity of the vehicle only.
advertisement

2. The most raised portion of the pavement is called ___________
a) Super elevation
b) Camber
c) Crown
d) Kerb
View Answer

Answer: c
Explanation: The most elevated or the highest portion of a pavement is called as a crown, whereas camber is the portion that is raised for drainage purposes.

3. The extra width of pavement is provided on ___________
a) Horizontal curve
b) Width of pavement
c) Length of pavement
d) Super elevation
View Answer

Answer: a
Explanation: Extra width of the pavement is provided on horizontal curve to avoid the skidding, if the vehicle negotiates the curve then the centrifugal force will act towards outside and there is a chance of skidding, to avoid this extra width is provided.

4. Transition curve is introduced in ___________
a) Horizontal curve
b) Circular curve
c) Between horizontal curve and circular curve
d) Vertical curve
View Answer

Answer: c
Explanation: A transition curve is introduced between horizontal curve and circular curve, the transition curve slowly introduces the centrifugal acceleration to avoid the danger of skidding.

5. The most important factor that is required for road geometrics is ___________
a) SSD
b) OSD
c) ISD
d) Speed of vehicle
View Answer

Answer: d
Explanation: The road user characteristics, traffic and vehicular characteristics mostly influence the road geometric design but the most important factor is the speed of vehicle.
advertisement

6. The design speed of NH on a cross slope of up to 10% is ___________
a) 100kmph
b) 80kmph
c) 60kmph
d) 50kmph
View Answer

Answer: a
Explanation: The ruling speed up to a cross slope of 10% is 100kmph; it decreases with an increase in increase of cross slope.

7. A part of pavement raised with respect to one side keeping the other side constant is called ___________
a) Footpath
b) Kerb
c) Super elevation
d) Camber
View Answer

Answer: c
Explanation: The super elevation is a portion of pavement raised on outer edge with respect to inner edge or both edges raised with respect to centre.

8. The main purpose of providing camber is ___________
a) To collect storm water
b) To maintain equilibrium
c) To follow IRC specifications
d) To follow geometric specifications
View Answer

Answer: a
Explanation: During the rainy season the roads are usually flooded with water so to keep the pavement dry they have to be drained off so the road is provided with a camber.

9. The legal axle load of the design vehicle used in India is?
a) 1.6 tonne
b) 8.2 tonne
c) 16.2 tonne
d) 32.4 tonne
View Answer

Answer: b
Explanation: The legal axle load used for the design of pavements is 8.2 tonnes; usually they are expressed in MSA (million standard axles).
advertisement

10. In India, the type of traffic assumed to design pavements is?
a) Low traffic
b) Heavy traffic
c) Mixed traffic flow
d) Very low traffic
View Answer

Answer: c
Explanation: In India generally there is always a mixed traffic flow except during midnight hours and early morning hours, so the designer has to assume mixed traffic flow only.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn