Highway Engineering Questions and Answers – Drawings and Report

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Drawings and Report”.

1. The index map shows __________
a) Topography
b) Soil
c) Area of the site
d) Plan
View Answer

Answer: a
Explanation: Index map is used for general topography. They are usually prepared in 32*20 cm map.
advertisement

2. Detailed size drawings are prepared in which sheet?
a) A1
b) A2
c) A3
d) A4
View Answer

Answer: b
Explanation: The detailed plans of drawings are prepared in A2 sheets. They are usually 60*42cm in size.

3. The cross sections should be drawn for every __________
a) 10m
b) 20m
c) 50m
d) 100m
View Answer

Answer: d
Explanation: The cross section should be drawn for every 100m or wherever there is an abrupt change in the level.

4. The approximate cost of construction evaluated for the project is called __________
a) Project report
b) Project feasibility
c) Estimate
d) Detailed project report
View Answer

Answer: c
Explanation: The approximate cost of a project before the construction is called an estimate.
advertisement

5. The report that includes all the works including soil, bridges, topography, material studies and drainage studies is called as __________
a) Feasibility report
b) Detailed project report
c) Survey report
d) Primary report
View Answer

Answer: b
Explanation: Detailed project report or DPR is the report that is created after all the surveys and estimates have been prepared for a final review.

6. The planning, design and construction of either a network of new roads or road link is called __________
a) Highway project
b) Highway estimate
c) Highway interlinking
d) Highway design
View Answer

Answer: a
Explanation: The highway project includes planning, designing and execution of new roads or providing links between existing roads, the design is for geometry and interlinking word is not so appropriate and estimate is prepared for every highway.

7. Highway should be planned for __________
a) Present requirements
b) Traffic developments
c) Traffic studies
d) Present requirements and future requirements
View Answer

Answer: d
Explanation: A highway should be planned such that the present and future requirements of the highway are satisfied.
advertisement

8. The New highway project is divided into how many stages?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The new highway project is divided into (i) Selection of route, alignment and geometric design. (ii) Collection of materials (iii) Construction stages including quality control.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn