Highway Engineering Questions and Answers – Stabilization of Soil Using Bituminous Materials

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Stabilization of Soil Using Bituminous Materials”.

1. What is the basic principle of bituminous stabilisation?
a) Water proofing
b) Cohesion
c) Water proofing with cohesion
d) Adhesion
View Answer

Answer: c
Explanation: The principle of the bituminous stabilisation mix is to impart strength by cohesion and water proofing.
advertisement

2. Which is the most commonly used bitumen?
a) Tar
b) VG 70
c) Cutbacks
d) VG 30
View Answer

Answer: c
Explanation: The most commonly used bitumen is cutback and emulsion, depending on the requirements.

3. The bituminous layer can be used in which layer of the pavement in low rainfall areas?
a) Sub grade
b) Sub base
c) Base
d) Surface
View Answer

Answer: d
Explanation: The bituminous stabilisation road can be used in the sub base, base and even surface course if there is low rainfall.

4. The soil not preferred in bituminous mix is __________
a) Sand
b) Clay
c) Gravel
d) Granite
View Answer

Answer: b
Explanation: All the soils other than clay are having high permeability, high clay content is not desirable as it expands.

5. The increase in strength in soil may be seen at an age of __________
a) 3 days
b) 7 days
c) 28 days
d) 56 days
View Answer

Answer: c
Explanation: The strength of the soil increases up to a certain limit and then decreases, but for clay it will increase if soaked for long period like 28 days.
advertisement

6. The OMC of bitumen binder is taken as __________
a) 2%
b) 3%
c) 5%
d) 8%
View Answer

Answer: c
Explanation: The OMC is usually considered based on experience, but it may be taken anywhere between 4 and 6%.

7. The stability of the bituminous mix is always __________
a) Greater than water content
b) Lesser than water content
c) Equal to water content
d) Can’t determine
View Answer

Answer: a
Explanation: If a graph is drawn between the bitumen content and maximum dry density its stability is always greater than water content.

8. The higher compaction will result in __________
a) Less stability
b) Less strength
c) Less absorption of water
d) High absorption of water
View Answer

Answer: c
Explanation: The higher resistance to the absorption of water can be achieved by the higher compaction effort.

9. The liquid limit of soil bitumen mix should be less than __________
a) 60%
b) 50%
c) 45%
d) 40%
View Answer

Answer: d
Explanation: The liquid limit of the soil based on practical considerations should be less than 40%, it is even good if it is lesser.

10. The bitumen giving more better results is __________
a) Cutback
b) Emulsion
c) VG 30
d) VG 40
View Answer

Answer: a
Explanation: The emulsion gives an inferior result when compared with the cutback, so the cutback is the most preferred bitumen.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn