Highway Engineering Questions and Answers – Mechanical Soil Stabilization

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Mechanical Soil Stabilization”.

1. What is the first principle of mechanical soil stabilisation?
a) Proportioning
b) Compaction
c) Consolidation
d) Shear
View Answer

Answer: a
Explanation: The first principle of mechanical stabilised soil is proportioning and then compaction.
advertisement

2. The non desirable property of soil is __________
a) Shear
b) Swelling
c) Incompressibility
d) Stability
View Answer

Answer: b
Explanation: Swelling is not such a desirable property in soil because change in volume may cause great loss to soil.

3. The maximum dry density of the soil can be achievement by __________
a) Compaction
b) Consolidation
c) Removal of voids
d) Removal of rocks
View Answer

Answer: a
Explanation: The best method to achieve maximum dry density is by compaction of soil, as it is the easy, best and fast method.

4. The compaction of granular material is __________
a) Very easy
b) Easy
c) Difficult
d) Very difficult
View Answer

Answer: d
Explanation: The compaction of granular material is a very difficult task as it needs a lot of effort.

5. If the grains in the aggregate lose contact, they __________
a) Melt
b) Float
c) Freeze
d) Sieze
View Answer

Answer: b
Explanation: When granular material is separated, then the grains in the soil mostly float and in cold region they freeze.
advertisement

6. The n in the gradation formula is called __________
a) Gradation value
b) Gradation index
c) Gradation factor
d) Gradation distribution
View Answer

Answer: b
Explanation: The n in gradation formula is called as the gradation index of the soil, which is used to denote the property of a particular soil.

7. The value of the maximum gradation index lies between?
a) 0.5
b) 0.3
c) 0.2
d) 0.1
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum gradation index is 0.5 it depends on the coarseness of aggregate, for less coarse aggregate it may be 0.1 to 0.2.

8. The mechanical stabilised soil does not depend on __________
a) Gradation
b) Salts
c) Compaction
d) Consolidation
View Answer

Answer: d
Explanation: The mechanical stabilisation of soil doesn’t depend on consolidation as it is a long process.

9. The proportioning method not in use is __________
a) Rothfutch
b) Triangular
c) Lab tests
d) CBR method
View Answer

Answer: d
Explanation: The CBR method is a method of designing of flexible pavement, the remaining are proportioning methods.
advertisement

10. The percentage of chemical added in soil by weight is?
a) 1
b) 1.5
c) 0.5
d) 0.2
View Answer

Answer: c
Explanation: The usual volume of chemical added in the soil is 0.5% of the weight of soil if it is added more then the soil may lose it’s strength.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn