Highway Engineering Questions and Answers – Geometrics of Hill Roads

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Geometrics of Hill Roads”.

1. What is the minimum design speed on the major district road of hill?
a) 30 Kmph
b) 40 Kmph
c) 50 Kmph
d) 20 Kmph
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum design speed is 30 Kmph, maximum is 40 and for steep terrain it is 20 and maximum on highway is 50 Kmph.
advertisement

2. What is the width of a pavement of 2 lane national highway?
a) 7.0 m
b) 3.75 m
c) 8.80 m
d) 3.00 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The width of a pavement of a two lane national highway is 7.0 m, for single lane it is 3.75 m and including parapet it is 8.8 m.

3. What is the minimum setback?
a) 0.4 m
b) 0.2 m
c) 3.0 m
d) 5.0 m
View Answer

Answer: c
Explanation: Desirable setback is 5.0m, whereas minimum is 3.0m, near rocks it may be reduced by 0.4m and 0.2 m in other cases.

4. What is the camber for high bitumen road?
a) 1.7
b) 2.0
c) 2.5
d) 3.0
View Answer

Answer: a
Explanation: The camber for high type bitumen is 1.7 to 2.5 and for thin it is 2.0 to 2.5, for gravel it is 2.5 to 3.0%.

5. What is the SSD value for speed of 20 Kmph?
a) 20 m
b) 40 m
c) 25 m
d) 50 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The SSD value of the vehicle is same as the speed of the vehicle upto 40 Kmph and thereafter it increases slightly.
advertisement

6. What is the ISD value of the hill road with a speed of 50 Kmph?
a) 50m
b) 100m
c) 60m
d) 120m
View Answer

Answer: d
Explanation: The ISD value is twice the value of the SSD, but after 40kmph it increases slightly, so it is considered as 120m.

7. What is the minimum super elevation?
a) 7%
b) 10%
c) Camber
d) Longitudinal slope
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum super elevation is 7%, on hills it is 10%, and for drainage it is considered as camber or cross slope.

8. On which road the maximum radius is provided?
a) National highway
b) MDR
c) ODR
d) VR
View Answer

Answer: a
Explanation: National highway and state highway have the same value of 80m, whereas 50,30 and 20 are provided on the MDR, ODR and VR respectively.

9. The maximum gradient compensation for a radius of 150 m is _____________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: Maximum gradient compensation=75/R
=75/150
=2%.
advertisement

10. The length of valley curve depends on __________
a) Speed limit
b) deviation angle
c) Centrifugal acceleration
d) Speed limit and deviation angle
View Answer

Answer: d
Explanation: The length of the valley curve is dependent both on speed limit and deviation angle, for a speed limit of 50 Kmph and deviation angle of 1.0 the length of the curve is 100m, for the speed of 30 Kmph and deviation of 0.08, length is 30m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn