Highway Engineering Questions and Answers – Structural Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by Overlay – 1

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Structural Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by Overlay – 1”.

1. The rate of structural deterioration of flexible pavement doesn’t depend on ___________
a) Stability of pavement
b) Magnitude of traffic
c) Growth rate
d) Climatic change
View Answer

Answer: d
Explanation: The structural deterioration doesn’t depend on the climate, it is a functional change.
advertisement

2. The objective of conducting structural evaluation studies doesn’t consist of ___________
a) To measure the present structural condition
b) Determine the drainage system
c) Estimate the residual life
d) Design of overlay
View Answer

Answer: b
Explanation: The objective of conducting structural evaluation doesn’t consist of estimate for the drainage system.

3. The existing strength of pavement can be made stronger by ___________
a) Construction from sub grade
b) Construction from sub base
c) Construction from base
d) Overlay
View Answer

Answer: d
Explanation: The economic solution is to provide overlay for making the pavement stronger, the remaining methods may be used if the pavement is extremely damaged.

4. The repair cost is approximately how many times the maintenance cost?
a) Three times
b) Four times
c) Five times
d) Six times
View Answer

Answer: d
Explanation: The maintenance cost if neglected for 3 years rises up to 6 times and even uptown 18 times if neglected for 5 years.

5. The structural evaluation studies are usually conducted for every?
a) 1 year
b) 2 years
c) 3 years
d) 4 years
View Answer

Answer: a
Explanation: The structural evaluation studies are conducted for every 1 year to evaluate the pavement strength.
advertisement

6. The difference between existing pavement and new pavement is ___________
a) Strength
b) Deficiency
c) Permeability
d) Shear
View Answer

Answer: b
Explanation: The difference between the thickness of the pavement between the existing pavement and overlaid pavement is the deficiency.

7. The Stability of flexible pavement structure depend on ___________
a) Sub grade
b) Degree of compaction
c) Drainage system
d) Water cement ratio
View Answer

Answer: d
Explanation: The stability doesn’t depend directly on the water cement ratio but it depends on the design mix and quality of pavement layers.

8. The elastic recovery of deflection is called ___________
a) Rebound deflection
b) Elastic deflection
c) Rigid deflection
d) Semi rigid deflection
View Answer

Answer: a
Explanation: The elastic recovery of the pavement is considered as a rebound deflection if it doesn’t recover it is a failure.

9. The benkleman beam method was developed by ___________
a) IRC
b) ASTM
c) CGRA
d) NHAI
View Answer

Answer: c
Explanation: The benkleman beam method was designed by CGRA and followed in India. NHAI still follow this method for overlay.

10. The structural evaluation can’t be evaluated by ___________
a) Dynaflect
b) Road rater
c) FWD
d) Bump integrator
View Answer

Answer: d
Explanation: Bump integrator is not a pavement evaluation method, it is an instrument used for the measurement of roughness.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn